Военномедицинска академия (ВМА) ще се включи в националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя.", организирана от Българска лига по хипертония във връзка със Световния ден за борба с хипертонията, съобщиха от лечебното заведение.

Днес от 10.00 до 16.00 часа, в специално изградена конструкция пред Поликлиниката на ВМА ще бъдат извършвани безплатни консултации от специалисти-кардиолози.

Не се изисква предварително записване или направление от личен лекар.

Целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

В рамките на кампанията хората ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията, като получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.