Вече са определени участниците в първото издание на творческа лаборатория "Хелиос“, която ще се състои в София от 15 до 25 юни 2022 г. Журито на проекта избра 8 участници от всички кандидатствали. Сред тях има танцьори и хореографи от оперите в София и Стара Загора, АТОМ Театър и балет "Арабеск“. Имената на хората, които ще се включат в първото издание на "Хелиос“ са публикувани на сайта на проекта https://helios-sofia.eu/

Уникалната за България програма за млади хореографи е организирана от Столичната община чрез Асоциацията за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc.

Името на проекта - "Хелиос“ е абревиатура на хореографска експериментална лаборатория и иновативна образователна сцена. Творческата лаборатория ще се проведе в "Топлоцентрала“, като участниците ще имат ежедневни занимания включващи лекции по теория на хореографията и творческа лаборатория за експериментиране и композиция на танца.

Всеки ден ще завършва с представяне и обсъждане на движенческия материал. Създадените по време на "Хелиос“ кратки творби ще бъдат представени пред публика в последния ден от творческата лаборатория – 25 юни.