Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция по повод протеста срещу спирането на ТЕЦ "Марица 3“ от 16.05.2022, излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.







Илиана Беновска: Г-н Сандов, здравейте, Беновска! В решението на Люксембургския европейски съд от 12-ти май в действителност не пише кой замърсява региона, а е казано само, че то е в периода 2007 – 2018, забележете!



Борислав Сандов: Да, защото тогава е започнала наказателната процедура!



Илиана Беновска: И се отнася за Югоизточния регион на България! Вие обещахте в петък да дадете конкретика кой от шестте ТЕЦ-а, които се намират там, обещахте да дадете конкретни сведения кой, колко, кога и как замърсява! Готов ли сте с тези сведения?



Борислав Сандов: Тези сведения се намират на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда. Те са част от постоянния мониторинг. Тези данни са публични, достъпни. Те са част от европейската система за мониторинг. Само искам да Ви кажа, че в последните 3 дни нивата на серен диоксид в Димитровград са в рамките на 6-7 микрограма на кубичен метър. Нормите за замърсяване са 350! Това не е било от години! Причините за това са, че освен затворения ТЕЦ "Марица 3“, в района на Гълъбово други две предприятия, които са от подветрената страна и често имаме пренос на замърсяване оттам – едното е в планов ремонт, а другото явно работи по предписанията. Затова явно и нямаме пренос на замърсяване. Но в момента хората в Димитровград дишат чист въздух, поне от гледна точка на серни диоксиди! Но като гледам и другите нива също са добри. Така че в момента въздухът в Димитровград е чист, което не се е случвало от доста време!



Илиана Беновска: Но при първото спиране на "Марица 3“ имаше отново замърсявания и Вие тогава казахте, че може би вятърът довява. Аз се поинтересувах ...



Борислав Сандов: Не, г-жо Беновска, категорично е това!



Илиана Беновска: От другите ТЕЦ-ове?



Борислав Сандов: Точно така! Вятърът беше от Гълъбово към Димитровград! Това са официални данни от НИМХ. Имаше пренос на замърсяване от Гълъбово към Димитровград и тогава имаше замърсяване и в Гълъбово, и в Димитровград!



Илиана Беновска: Добре, защото тогава само "Марица 3“ е спряна, след като не е указано кои от тези 6 ТЕЦ-а замърсява целия регион? Защо само "Марица 3“ е спрян?



Борислав Сандов: Нарушенията, които са установили в съда в Люксембург е за замърсяване в този регион, а не, че един ТЕЦ замърсява целия регион. В същия момент този ТЕЦ "Марица 3“ има системни нарушения по отношение нивата на серен диоксид. 30 пъти миналата година. 8 за тази година до неговото спиране!



Илиана Беновска: Една молба? Никой не е длъжен да се рови в сайта! Можете ли, имате голям екип, системно да направите един преглед кой, кога, какво, за да бъдете наистина убедителен, а не да изглеждате, че днес ще свършите някаква дейност срещу "Марица 3“?



Борислав Сандов: Кажете кои данни и ще бъдат публикувани!



Илиана Беновска: Данните от 2007 до 2018 г., или за последния месец преди да затворите "Марица 3“, или за последната половин година! Кой колко е замърсявал този регион? Казвам Ви го приятелски! За да бъде справедливо това, че затваряте само единия ТЕЦ!



Борислав Сандов: Така, данните, освен че са налични, ще направим така, че да бъдат изведени в отделна статия, да са отделни, подредени в таблици за тази година! И ще бъдат представени. Ако искате, може и за миналата година. Просто това създава допълнителна работа, при положение, че те са налични така или иначе, осреднени! Но ще бъдат извадени и ще бъдат представени пред медиите!



Илиана Беновска: Много благодаря! Ще го огласите публично, нали?



Борислав Сандов: Да, публично!



Илиана Беновска: Добре, благодаря!