Професионалната гимназия по механотехника "Юрий Гагарин“ в Русе отбелязва един век от създаването си през 2022 година, съобщиха от Областна администрация - Русе. Кулминацията на тържествата е през днешния ден, като от 16.00 часа в Доходното здание започна и спектакъл посветен на училището. Сред официалните гости на събитието бе и областният управител Анатоли Станев. "През изминалия век вашето учебно заведение не само е показало качествата на преподавателите и учениците си, но и е доказало колко голяма нужда имаме от такъв тип обучение и професионалисти в сферата на механотехниката.

Темповете, с които вашата дейност се развива, са изключително бързи и динамични, но се радвам, че всички вие без проблем успявате да се адаптирате към новото време и продължавате да създавате можещи, знаещи и умели кадри на пазара на труда“, каза областният управител. "Пожелавам на всички вас да сте силни, борбени и несломими, да постигате целите си и точно както патронът на гимназията ви Юрий Гагарин да се стремите към звездите“, допълни още Анатоли Станев пред присъстващите.

Празничният ден започна с водосвет за успех на учебното заведение, отслужен от отец Милен от храма "Всех Святих“. Състоя се и среща на випуските, в която участваха над 150 души от различни поколения. Сега в училището се обучават общо 180 ученици от 8 до 12 клас в общо 10 паралелки. Тази година зрелостниците, които завършват, са 36. Възпитаниците на гимназията се обучават в две паралелки: "Електрически превозни средства“ и "Топлотехника“. Училището подготвя отлични специалисти в сферата на автотранспортната техника и енергетиката. Учениците постоянно участват в национални състезания, като те имат и завидни спортни постижения, най-вече във футбола, волейбола и хандбала.

Преподавателите и учениците на гимназията са участвали и в реализирането на множество проекти, свързани с подобряването на учебната среда.

Началото на школото датира още от далечната 1919 година. Тогава под ръководството на Русенската търговско-индустриална камара започва провеждането на курсове за младежи, завършили гимназия, за придобиване на средно техническо образование. Окуражени от резултатите на курсовете, членовете на Камарата правят предложение до Министерството на търговията, промишлеността и труда курсовете да прераснат в училище. Предложението е прието и Русенската търговско-индустриална камара под ръководството на известния индустриалец и банкер Атанас Буров, който се заема с намирането на временна сграда за настаняване на училището. С решение на търговската камара в Русе се взима решение да се използват сградите, помещенията и машините на Дунавската флотилия.

С решение на Камарата от 27 септември 1921г. се определя датата 1 октомври за откриване на учебната година със същото решение се определя и директор на средно механо-техническото училище инж. механик Георги Ненов от Русе, завършил машинно инженерство в Кронщад, Русия. Училището дава възможност на младежите в града и региона да получат модерно и качествено обучение от доказали се преподаватели с престижно образование. Сред първите учители са Тодор Стоилов, инженер-механик, специализирал в Берлин; Георги Иванов – инженер, завършил в Мюнхен; Георги Църовски преподавател по математика, асистент от Софийския университет и други високо образовани специалисти. На 23 октомври 1921 година официално с водосвет е открито първото механо–техническо училище в град Русе. Интересът е голям и поради увеличения прием на ученици се налага преместване в други негодни за учебни цели сгради, което води до влошаване качеството на обучение.

Започва да се говори дори за закриване на училището и опасността това се случи е реална. Свиква се събрание на Камарата и след обстойни дебати се стига до категоричното решение за запазване на училището и построяване на собствена сграда. Русенската градска община отпуска безвъзмездно едно от най – хубавите места. Теренът се намира в началото на градския парк и е с площ 16 дка. Средства за строежа са осигурени както от държавата така и от Камрата. Новата сграда е проектирана от архитект Радослав Радославов от гр. Русе, а строежът на първа сграда, за теоретични знания, започва през 1924г. На следващата 1925г. се построява и работилницата. Работилницата включва ковачно, шлосерно, стругарско, леярско и инструментално отделение.

Сред официалните гости бяха още заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева, кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Димитър Недев и Енчо Енчев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение на Русенския университет проф. д-р Пламен Даскалов, доц. д-р Асен Асенов – декан на Транспортен факултет към Русенски университет, Гицка Харизанова, която е председател на Регионален синдикат "Образование“ към СРС на КТ "Подкрепа“ – Русе, Пламен Атанасов, който е председател на общинската организация на Синдиката на българските учители към КНСБ, както и множество представители на други държавни и местни институции и бизнеса.