Новият подход в регионалното и трансграничното развитие беше представен в Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. В събитието участваха Деляна Иванова - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж", кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, представители на местните власти, институции, бизнес и гражданското общество от областта. Основните теми на форума са свързани с програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г., прилагането на регионалния подход при подбора и финансирането на приоритетни инвестиции по места, представяне на допълнителни възможности по програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027 г. и разглеждане на проекти на МРРБ от Националния план за възстановяване и устойчивост.

"От Кюстендил стартира нашата информационна кампания, която е във връзка с новия програмен период както на програма "Региони в развитие“, която се базира на изцяло нов подход като избор на инвестиции и разграничава големите градове от регионите, другата част е развитието по фонда за справедливия преход. Друга част са проектите, които се управляват по плана за възстановяване и устойчивост“, каза заместник-министърът.

"Кюстендил е подготвен с проекти, очакваме да чуем окончателните насоки. Тъй като тук има интегриран подход, ще включим част от малките населени места, за да преодолеем дългогодишната несправедливост. В момента, в който излязат окончателните насоки, ние ще анонсираме проекти. Над 80 сдружения тук имат готовност да участват в програмата за саниране. Важното е, че до края на годината има шанс реално да започнат тези проекти“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ