Специализиран екип за привличане на нови инвеститори в региона ще бъде сформиран в Областна администрация-Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Екипът се създава по идея на Михал Камбарев-народен представител от Смолян от ПП "Продължаваме промяната“, в партньорство с Областната управа. Инициативата се реализира след проучване на добри практики на инициатива и съдействие от страна на администрацията при икономическото развитие на община Пловдив.

Областна администрация-Смолян е първата област в страната, която ще има работещ специализиран екип за привличане на инвестиции. Алена Палашева-изявен специалист в сферата, ще ръководи дейностите по планирането и обучението на експертите от Областна администрация-Смолян, които ще бъдат ангажирани в работата-това са Мария Хронева и Мария Стоилова.

Коалиционният екип е единодушен по отношение на необходимостта от насочени усилия за привличане на нови инвестиции в Смолянска област. Частната инициатива е двигател на икономиката и като такъв, той непременно трябва да бъде подкрепен от държавата по всеки възможен начин. Екипът, който ще работи за развитието на инвестиционната дейност, ще има за цел да информира, търси, ангажира и помага на инвеститори, както и да осигури възможност проекти на местния бизнес да получат достъп до партньори и контрагенти от страната и чужбина.

"Това е една идея, която се надявам, че ще е в голяма полза за развитието на област Смолян. През тези няколко месеца през които формулирахме самата идея, преминахме през доста изпитания и трудности, но в крайна сметка решихме, че трябва да продължим заедно като екип и да осъществяваме всяка добра инициатива. За това днес съм радостен, че тази идея се превръща в реалност и ще бъде в полза за целия регион. Даваме си ясна сметка, че това ще бъде един труден процес, но ще даде всичко от себе си като екип, защото това ще бъде в полза на нашите съграждани. Днес сключваме договор за съвместна работа с ПП “Продължаваме промяната“, Областна администрация и г-жа Алена Палашева, като специалист в тази област, за сформиране на този екип“, каза областният управител Емил Хумчев. "Работата на новия специализиран екип може да бъде разделена в две направления. На първо място ще даде възможност на местните предприемачи да представят своите терени, своите проекти и идеи, които смятат, че заслужават и биха могли да намерят инвестиционна подкрепа от дружества от частния капитал с по-големи финансови възможности. На второ място целим тези идеи да бъдат активно промотирани през частния едър капитал в страната и чужбина, по всички възможни и утвърдени канали в бизнеса. Тези канали, които работят за нашата страна, се коренят в Българската агенция за инвестиции, която е държавно учреждение, но и в големите консултантски компании, които са представени в нашата страна, които са международни и поддържат специални отдели за подпомагане на чуждестранни инвеститори, които искат да стъпят в нашата страна. В тази връзка сме почерпили опит от чужбина, както и от големи общини в България, каквато е Пловдив“, каза адв. Ивайло Турналиев, сътрудник на Михал Камбарев.

Народният представител Михал Камбарев сподели, че преди да стане политик, работата му е била свързана с такъв тип екипи от цяла Европа.

"Областите, които имаха сформирани такива екипи, бяха няколко стъпки по-напред пред другите. Между областите, ние трябва да се борим за привличане на инвестиции. Това е една здравословна конкуренция , която кара регионите да са по-активни. За това смятам, че е важно създаването на този екип, за да ни помогне за разрешаването на наболелите проблеми в нашата област. Знаете имаме демографски проблем, хората намаляват, искаме и малко по-високи заплати. Начина това да се случи е пазарната конкуренция-да направим региона по-конкурентноспособен“, каза Камбарев.

Функционирането на специализиран екип за привличане на нови инвеститори в област Смолян, ще даде ясен знак, че ще бъдат подкрепяни всички предприемачески инициативи, които биха дали нов облик на региона като привлекателна дестинация за бизнес развитие.