На този етап няма сериозен аргумент защо трябва да бъде променяна паричната система у нас. Така Стоян Панчев от Института за пазарна икономика коментира в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ приемането на единната валута у нас. По думите му все още няма сериозен анализ на сериозна институция по отношение на това какво би струвало влизането ни в еврозоната и кои са евентуалните плюсове на това да стане конкретно в 2024 г.

"Аз бих гледал със страх по-скоро, защото това е твърде скоро за подобен тип ход. Най-малкото – и това е чат от дискусиите, които се случват в момента между партньорите в коалицията, все още не сме видели сериозен анализ на сериозна институция относно въпроса какво би струвало влизането в еврозоната и кои са евентуалните плюсове на това влизане конкретно в 2024 г. Защото знаете, че валутен съюз като еврозоната, както и българската икономика, така и икономиката на целия Европейски съюз, не са статични неща. Те се променят във времето и ако сме говорили за влизане в еврозоната преди пет години и сега, това са две тотално различни еврозони. Така че просто да казваме в един момент, че решаваме 2024 г., защото е хубава дата, ми изглежда несериозно“, подчерта икономистът.

Според Панчев преди да има изобщо дати – дали ще са индикативни или някакви други, трябва сериозен разговор за това какви са и плюсовете, и минусите на този ход.

"Валутният борд вече 25 години работи доста добре. За мен на този етап няма сериозен аргумент защо трябва да бъде променяна паричната система“, уточни Стоян Панчев.

Според него самата дата, както и чисто техническите въпроси, които трябва да бъдат решени преди приемането ни в еврозоната, са поставяне на каруцата пред коня.

"Това, което бих казал на мнозинството българи – да изискват повече от хората, които ги управляват, да изискват сериозен анализ, да изискват сериозен дебат“, каза още Панчев.

По думите му би било добре да се говори и за референдум по този въпрос.

"Това е решение, което се взима веднъж, ако не на 1000 – на 100 години. Това е ключова промяна в паричната система и в никакъв случай не би трябвало да става набързо“, категоричен е Стоян Панчев.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"