Градският транспорт в София да работи нормално поне до 8.30 часа на 18 май заради провеждането на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. За това помоли министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от Министерство на образованието и науката. В него той я призова да вземе предвид матурата, когато издава разрешение за протеста на превозвачите в София.

Изпитът започва в 8.30 ч. В столицата той ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 зрелостници. Квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.

Още миналата седмица министър Денков разговаря по телефона с организаторите на националния протест. Той ги прикани да съобразят действията си на 18 май т.г. с факта, че над 46 000 младежи в цялата страна ще се явят на задължителен изпит, от който в много голяма степен зависи бъдещето им.