Над 40 студенти от специалността "Право“ в Бургаския свободен университет взеха участие в инициативата "Ден на отворените врати“ на Апелативна прокуратура – Бургас, съобщиха от прокуратурата. Младежите и девойките, които са в различен курс на обучението си, бяха посрещнати от прокурор Йовита Григорова – зам.-административен ръководител и говорител на Апелативна прокуратура - Бургас, както и от прокурор Йорданка Дачева, която отговаря за гражданско-съдебния надзор в прокуратурата.

Бъдещите юристи имаха възможност да посетят съдебно заседание, в което бе разгледана жалба срещу взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо сирийски гражданин, обвинен за това, че при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е допуснал ПТП, довело до смъртта на млад мъж, също сирийски гражданин. След катастрофата обвиняемият е избягал от местопроизшествието.

Така студентите придобиха непосредствена представа за обстановката в съдебната зала и от процедурата за провеждане на съдебно заседание.

По-късно младежите и девойките бяха запознати с видовете производства в гражданско-съдебния надзор. Прокурор Дачева акцентира върху осиновяванията и предоставените от закона начини за откриване на родител, както и за видовете граждански дела, в които участие взема прокурор.

От своя страна прокурор Григорова разказа на студентите за наказателната отговорност, носена от водачите на МПС, управлявайки ги след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Темите предизвикаха сериозен интерес сред аудиторията. Студентите проявиха любопитство, задавайки въпроси за начините, по които се установява наличието на алкохол или наркотици в организма, както и от предвидените в закона санкции за тези престъпления.

След приключване на дискусията настъпи и традиционно най-приятната част за младежите и девойките. Те имаха възможност да облекат прокурорски тоги и да се снимат с тях за спомен.