Правителството, работодателите и синдикатите се споразумяха за размера на компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лв/мвтч. До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, бе 185.59 лв/мвтч, съобщиха от Министерство на енергетиката. За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

Едновременно с тези краткосрочни мерки правителството, синдикатите и работодателите ще подготвят законодателни решения, които да регламентират дългосрочен механизъм за подпомагане при необходимост. Предложенията трябва да станат факт през идните седмици. Това автоматизиране на процеса ще осигури предвидимост за бизнеса в случай, че нестабилността на пазара продължи.

От 1 юли България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м. годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция – България е готова и влязла в експлоатация. Това съобщи пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.