Украйна днес съобщи, че нейните сили, които отбраняват втория най-голям град Харков, са отблъснали руските части и са напреднали до границата с Русия, предаде Ройтерс. Агенция отбелязва, че не може да потвърди информацията и не е ясно колко военни са стигнали до границата и в коя нейна част.

Ако информацията се окаже вярна, това би означавало, че украинската контраатака е все по-успешна и отблъсква руските сили в североизточната част на страната, след като западни военни заявиха казаха, че настъплението в Донбас е спряло, отбелязва Ройтерс.

Украинското министерство на отбраната заяви в пост във "Фейсбук“, че 227-и батальон на 127-а бригада на украинските въоръжени сили са достигнали до границата с Русия.

Губернаторът на Киев Олег Синегубов написа в "Телеграм“, че военнослужещи от 227-и батальон са възстановили стълб на държавната граница на Украйна.

По-рано през деня Вадим Денисенко, съветник на украинския вътрешен министър, определи боевете около Харков като "контраофанзива“ на украинската армия. "Тя вече не може да бъде спряна… Благодарение на това ние може да стигнем до тила на руските сили“, каза той пред украинската телевизия.

Губернаторът на Луганска област в Донбас Сергий Гайдай изтъкна, че ситуацията "остава трудна“ и руските сили се опитват да завладеят Северодонецк. Той каза, че лидерите на Луганската народна република са обявили обща мобилизация.

Президентската канцелария в Киев посочи, че на юг боевете се водят в района около Херсон и руски ракети удрят жилищни райони около град Николаев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера, че руското настъпление в Донбас е спряло и Украйна може да спечели войната.

Превод и редакция: БТА.