Ако страната ни съвсем скоро не започне да развива икономически модели, които да добавят стойност, тоест, да се модернизира, България няма особен шанс за оцеляване. Това каза Първан Симеонов, изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл“, в дневният блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него правителството се опитва да действа в тази посока.

"Аз съм много голям скептик относно успеха му, защото в България, особено когато си в коалиционно управление, трудно можеш да приложиш някакво "позападняване" на страната. Трудно можеш да постигнеш някаква по-ефективна и по-модерна икономика, защото единият ти коалиционен партньор от сутрин до вечер ще си говори колко страховито нещо е, че не даваме военна помощ на Украйна, а другият - от сутрин до вечер ще говори обратното и ще иска по-високи пенсии", обясни Симеонов.

"Ако България продължи да залага на икономически модел, в който харчи неефективно, огъва се пред всеки един протест, постоянно залага на сфери с ниска добавена стойност, на сферата на услугите, предоверява се на туризма, България свръхуедрява земята си, ако България продължи да поддържа раздута администрация, ако продължи да живее в миналия век от гледна точка на използването на технологии – тази България ще бъде една периферна икономика, а когато си периферна икономика, ти си зависим от Изток или от Запад ", коментира политологът.

“Управленските елити имат катастрофално доверие, то намалява всеки ден, и българският народ лека-полека ще започне да се оглежда за някакви форми на друг вид управление – дали ще са форми на еднолична власт, дали ще са някакви форми на "Възраждане“ и други радикали, но в такива каши, когато политическият елит създава повече проблеми, отколкото да ги решава, хората се обръщат към плашещи опции", предупреди изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"