Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев са четирима млади музиканти, възпитаници на проекта "Музиката вместо улицата" на големия цигулар и алтруист маестро Георги Калайджиев.

Четирите сливенски деца от квартал "Надежда“ взеха участие в един грандиозен класически концерт, организиран по случай Деня на Европа в най-голямата зала на Страсбург - "Палас дьо Музик“. Гостуването на децата на тази висока европейска сцена се осъществи в рамките на големия проект "Демос“ на Парижката филхармония. След доброто представяне на младите ни таланти в Париж, те бяха поканени да свирят отново в Европейския младежки оркестър, заедно с още сто свои връстници от цяла Европа.

Концертът се състоя в столицата на Европейския парламент и бе кулминационна точка в честването на Деня на Европа. "Беше един невероятен концерт, в който на сцената заедно музицираха сто деца инструменталисти и още сто деца – хористи от всички европейски страни! Това бе едно море от синя красота, аплодирана сърдечно от многохилядната публика, и нашите деца бяха част от нея, окъпани от любов и внимание! Те се представиха великолепно“, сподели впечатленията си Георги Калайджиев. На специално внимание от страна и на българския посланик към Съвета на Европа - Мария Спасова, са се радвали в Страсбург възпитаниците на сливенския проект "Музиката вместо улицата“. "Освен, че поздрави децата за отличното представяне, тя изяви желание да се запознае по-подробно с проекта и да съдейства за бъдещите творчески изви на децата“, каза маестро Калайджиев. "Искам да изкажа и своята дълбоко благодарност към директора на Българския културен център в Париж – Десислава Бинева, която е наш прозорец към света, към Европа“, изтъкна още той.

"Децата са много ентусиазирани! Часове след завръщането от Страсбург, ние продължаваме нашата творческа подготовка“, добави всеотдайният маестро. И подчерта: "Благодаря изключително много на Община Сливен, на кмета Стефан Радев и на госпожа Пепа Чиликова за поканата да участваме в програмата на културните празници на града "Сливенски огньове“ с нашия Младежки камерен оркестър. За нас това е един много висок форум, на който да покажем таланта на нашите възпитаници пред родната, сливенска публика“. Младите музиканти ще свирят на сливенска сцена на 24 май.

Георги Калайджиев отбеляза и дълбоката си признателност към всички преподаватели от проекта "Музиката вместо улицата“, без които успехът на децата не би бил възможен. "Аз съм толкова благодарен на нашите преподаватели, които с голям професионализъм, със сърце и душа, подготвят нашите деца! В Страсбург те доказаха, че са на изключително високо ниво“, заключи маестро Калайджиев.