България е осъдена за замърсяване в Югоизточен регион. Това каза Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за спирането на дейността на ТЕЦ "Марица 3“ и очаквания днес протест. "Има замерен въздух и в района на Гълъбово, и в района на Раднево, и в Бургас има замерени нива, които са над нормата на серен диоксид, но те не са толкова фрапиращи, колкото това в Димитровград. Но разбира се, по същия начин, ако има такива системни нарушения, ще се прибегне до същата мярка и към други предприятия. Това е по закон“, заяви министър Сандов.

По думите му от години не е имало толкова чист въздих в Димитровград, в петък и през почивните дни са измерени 7-8 при граница 350 нива на серен диоксид. "Много години назад не е имало толкова ниски нива на серния диоксид в Димитровград. И аз го отдавам на това, че освен затвореното предприятие, има и много нисък пренос на серни диоксиди от предприятия в съседни населени места. Може би заради действието, което ние сме предприели, все пак някакво съобразяване на начина, по който функционират. Но в момента нивата на серен диоксид в Димитровград са минимални“, обясни той.

Министър Борислав Сандов отбеляза, че има предприятия, които замърсяват въздуха над градовете у нас, те са в различни индустрии. "Серните диоксиди произтичат основно от процеси като изгаряне или рафинерия на фосилни източници – въглища, петрол. Така че това са основните източници на серни диоксиди над нашите градове. Има и други предприятия, които имат такива нарушения, някои по-често, други по-рядко“, обясни той.

Министърът отбеляза, че предприятието в Димитровград е било затворено, защото не е искало да се модернизира и да отговаря на изисквания. "Беше предпочело да затвори само, но отвори отново предприятието, когато станаха високи цените на енергията. Явно беше решило, че може да си плаща санкциите, но да работи в нарушение. Въпросът е, че тези санкции са до време, след което следват други мерки, когато става въпрос за системно нарушение. Миналата година това предприятие е имало 30 такива нарушения. През тази година, до момента на неговото затваряне, тези установени нарушения бяха осем“, обясни министър Сандов.

Той поясни, че на първо място това му е като ангажимент – да съблюдавам изпълнението на екологичното законодателство и да съблюдавам обществения интерес. "Общественият интерес е хората в Димитровград да дишат чист въздух, общественият интерес е природата ни да не се замърсява“, добави екоминистърът.

Милсолава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"