На 13 май 2022 г. на сесията на Градския съвет на Кременчук, Украйна бе взето решение за награждаване на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев с наградата "За заслуги към града“, за оказаната помощ и подкрепа.

Сред удостоените с наградата е и г-н Рафал Бруски, кмет на Бидгошч (Полша).

"Ръководителите на градовете-побратими лично създадоха комитети в своите градове за приемане на украински бежанци и оказаха неоценима помощ на Кременчук.“, заяви в свое изказване кметът на украинския град Виталий Малецки. "Искрено съм благодарен на г-н Генчо Божинов Генчев и г-н Рафал Бруски за братската им помощ в трудни моменти за нашия народ и град! Благодарение на вас определено ще спечелим!“.

По инициатива на кмета на Свищов крайдунавският град бе първият в България приел на територията си украински бежанци. "Над 250 украински представители, сред които73 жители на Кременчук, са топло приети в побратимения български град Свищов. В тяхна подкрепа местните хора също събираха средства за осигуряване на по-топъл прием и помощ на украинците и осигуриха неоценима помощ за бежанците.“, се казва още в сайта на Института за развитие Кременчук.