В деня на Международния ден на музеите – 18 май, в Бяла ще бъде представена книгата "История на Бяла“. Изданието разказва за хилядолетната история и културното наследство на Черноморския град от древността до 1989 год. и описва етапите на развитие, етническия състав на местното население, административното устройство, демографските промени, участия на местни жители във войните, икономическото развитие, просветното дело и културен живот.

Мероприятието се организира от Общински културен институт /музей/ - гр. Бяла и ще се проведе от 18:00 часа в конферентната зала на Исторически музей Бяла. На представянето авторите на книгата ще разкажат пред местната публика за своя близо 10 годишен научен труд и усилие да се събере в едно издание историята на Бяла и района. Изключително постижение тъй като, въпреки че е малък, градът е един от малкото със своята непрекъсваемост на съществуване през почти всички исторически епохи.

На представянето на книгата ще присъстват археологът от РИМ Варна, автор и отговорен редактор на книгата - доц. р-р Валери Йотов, преподавателят от Икономически университет-Варна и автор на втори раздел от книгата - чл-кр. проф. Иван Русев, авторите - Александър Минчев, Борислав Дряновски, доц. д-р Тодор Парушев, д-р Йото Валериев и видни местни жители, просветни и културни дейци.