В Кюстендил започват заничанията за деца на тема "Азбучни послания". Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Зоя Александрова, експерт "Връзки с обществеността“ към Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил. Инициативата ще продължи до 23 май и ще се осъществява в двора на храм "Свети Димитър". Инициативата е на Регионалната библиотека и Архиерейско наместничество – Кюстендил. Тя се посвещава на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Посвещава се на българските азбуки – глаголица и кирилица.

"От 16 до 23 май 2022 година в двора на храм "Св. Димитър", всички предучилищни групи, ученици от основните и средни училища на гр.Кюстендил ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата и история на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци. Инициативата наречена "Азбучни послания" има за цел да повиши интереса и познанието на децата от гр. Кюстендил към ролята и значението на българските азбуки – глаголица и кирилица за оцеляването на българския дух през вековете, да засили убеждението, че писмеността е едно от най-важните достижения на човечеството“, каза Зоя Александрова.

"Азбучни послания" е за организирани групи, с предварителна заявка на: e-mail: libkn@abv.bg или на лично съобщение на страницата ни във Facebook: @librarykustendil.

Венцеслав ИЛЧЕВ