Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с американския президент Джо Байдън, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Двамата ще дискутират широк кръг от теми, сред които стратегическото сътрудничество между Гърция и САЩ и руската инвазия в Украйна.

Очаква се Мицотакис да повдигне въпроса за провокациите от страна на Турция и по-конкретно полетите на военни самолети над територията на Гърция, които подкопават сплотеността на НАТО във време, в което се призовава за единство, отбелязва агенцията, позовавайки се на правителствени източници.

Сред темите, които ще се обсъждат, ще бъде и енергетиката и възможността Гърция да се превърне в център за транспортиране на природен газ и чиста енергия от Близкия Изток и Източното Средиземноморие към Балканите и Югоизточна Европа, което от своя страна допринася за независимостта на Европа от руски изкопаеми горива, за диверсификацията на енергийните пътища и енергийната сигурност на Европа.

Утре Мицотакис ще говори пред американския Конгрес, което според правителствени източници е изключителна чест за премиера и страната като цяло, защото затвърждава отличните отношения между двете държави, допълва АНА-МПА.

Посещението на гръцкия премиер в САЩ е основна тема за гръцките печатни издания.

На фона на нестабилната обстановка и геополитическата игра, която играе Турция, днешната среща на Мицотакис с президента на САЩ Джо Байдън придобива особено значение, коментира в. "Етнос“. Според изданието в "менюто“ на срещата са включени провокациите от страна на Анкара в Егейско море.

Срещите на Мицотакис във Вашингтон стават в много интересен период, в който Турция иска да възстанови отношенията си със САЩ, които пострадаха заради купуването на руски оръжия, посочва "Етнос“. Основната цел на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във Вашингтон е да затвърди стратегическите отношения между Гърция и САЩ, както и ролята на Гърция като енергиен център в региона, пише по темата в. "Катимерини“.

Гръцката делегация във Вашингтон очаква да бъде призната ролята на Гърция като надежден съюзник в Източното Средиземноморие, пише в. "Прото тема“ в информация за посещението на Мицотакис в САЩ.

Превод и редакция: БТА.