Отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето“ /ПБПЗ/, РЗИ Пазарджик и Български младежки Червен Кръст организираха съвместна акция по повод Световния ден за съпричастност към жертвите на ХИВ/СПИН. Това съобщиха от РЗИ.

Младежите от БМЧК ситуираха панделка от червени балони пред театър "К. Величков“ – град Пазарджик.

Червената панделка е световен символ на АНТИСПИН кампанията и символ на солидарност към хората живеещи с ХИВ от 1991 г.

Проектът за нея е създаден от организация в Ню Йорк, която събира художници имащи за задача да създадат символ за подкрепа, привличане на вниманието и обединение в усилията за борба с болестта. Червеният цвят на панделката символизира кръвта и опасността, а насочените надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.

Първата звезда, която слага символа при публична изява е актьорът Джеръми Айрънс по време на музикалните награди "Тони“ през 1991 г.

Пресъздаването на панделката в днешния ден бе знак целящ да предизвика стереотипното мислене и предразсъдаците по отношение на СПИН.

След панделката, в централна градска част представител на отдел ПБПЗ и Червенокръстци раздадоха червени балони, здравно-промотивни материали за превенция на ХИВ/СПИН и презервативи осигурени с подкрепата на ОСНВ-Пазарджик.

През седмицата здравните инспектори проведоха обучение с ученици от 10 клас, СУ "Д. Гачев“ – Пазарджик на тема: "ХИВ/СПИН какво знаем и как да се предпазим“.