Ръководителката на румънската делегация на песенния конкурс "Евровизия“ Юлияна Марчук заяви в неделя вечерта пред обществената телевизия ТеВеРе (TVR), че 12-те точки, които страната е дала за песента на Молдова, са отишли за тази на Украйна, която стана победител в конкурса. Марчук посочи, че към момента Румъния не знае защо се е случило това и увери, че работата на журито в Букурещ е била в съответствие с правилата на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), откъдето очаква отговор за ситуацията.

Юлияна Марчук посочи, че едва по време на финала на "Евровизия" в събота вечерта телевизионният продуцент Лиана Дамян, която е отговаряла за журито, е забелязала несъответствия с протокола, изпратен до ЕСРТ предишния ден, и че резултатите на специализираното жури в студиото в Букурещ не са били взети предвид.

Ръководителката на румънската делегация на "Евровизия" каза, че по време на репетициите в Торино, които са включвали и репетиция на обявяването на точките, Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) "не е дал никакъв знак, че нещо не е наред“ с вота на Румъния. По думите й в Букурещ са били спазени всички правила, наложени от ЕСРТ, включително присъствието на нотариус. Марчук обясни, че членовете на журито не са можели да общуват помежду си и всеки от тях е подписвал собствения си лист, а в края не са виждали общия резултат на журито. "Не знаем какъв е проблемът с това жури", посочи ръководителката на румънската делегация.

Румънската телевизия информира, че Европейският съюз за радио и телевизия е изпратил писмо до държавите, участващи във финала на "Евровизия", че след репетициите за втория полуфинал на конкурса е открил някои "нередовни модели на гласуване" от журитата на шест държави без обаче да ги назовава. За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ "е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщение на ЕСРТ, цитирано от румънската телевизия ТеВеРе.

Екипът на румънската телевизия с изненада научил по време на големия финал, че оценката на румънското жури не е взета предвид при изчисляването на крайното класиране. Организаторите на конкурса са я анулирали и са присъдили "друг набор от точки на участниците във финала от името на журито“ на Румъния, посочи ТеВеРе в прессъобщение, в което отбеляза, че "правилата са били променени по време на играта, без участниците да бъдат информирани предварително“.

Ръководителката на румънската делегация на "Евровизия“ Юлияна Марчук каза, че едва в събота вечерта е бил получен имейл от ЕСРТ, след като румънският продуцент е поискал разяснения. "Не сме получавали никакво официално съобщение за подозрения, свързани с втория полуфинал, подозрения, които са изложени в този бюлетин, получен едва късно вечерта по време на журирането. Този имейл беше получен около 30 минути след като нашият продуцент поиска подробности за това несъответствие чрез телефонно обаждане. Така разбрахме, че 12-те точки, присъдени на Молдова, са били присъдени от нас на Украйна", заяви Марчук. Тя каза, че още в неделя сутринта е поискала официален отговор от ЕСРТ във връзка с тази ситуация, но все още не е получила отговор.

Превод и редакция: БТА.