Държавният глава Румен Радев е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото е предвидено да проведе среща днес, съобщиха от президентството.



Федерална република Германия е стратегически партньор на страната ни и основен инвеститор в България, посочи българският президент. Той припомни, че по време на посещението на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България през 2019 г. двамата са поставили амбициозната цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. По данни на Федералната статистическа служба стокообменът между България и Германия за 2021 г. достига рекордните 9,981 млрд. евро.



Президентът подчерта по време на вчерашната си среща с българи в Германия, че с високото си образование и квалификация правят българската национална идентичност добре разпознаваема и с тяхна подкрепа българо-германските отношения могат да продължат своето възходящо развитие.



Държавният глава поздрави българите, живеещи в Германия, че са запазили връзка с Родината и не забравят корените си, като доказателство за това е откриването на български училища в редица германски градове. Той изказа признателност за усилията на българите в Германия, които работят за съхранение на родния език и за възпитанието на българските деца в обич към България.



Президентът открои като знак за запазена връзка с родната страна и високата избирателна активност сред българите в Германия по време на провелите се избори миналата година. В страната бяха разкрити безпрецедентен брой избирателни секции и правото си на глас упражниха над 35 000 наши сънародници, въпреки сериозните ограничителни мерки заради пандемията.



В рамките на срещата си с президента присъстващите наши сънародници зададоха редица въпроси за актуалната политическа обстановка в България. "Позициите, които изразявам, не са срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски модел“, заяви държавният глава в отговор на въпрос и подчерта, че ще продължи да следва този подход. Румен Радев отново напомни, че първата цел на управлението следва да бъде укрепване на държавността, без което каквито и да са икономически и социални програми са обречени на неуспех. Президентът призова дадените от българското правителство обещания за борба за обществена справедливост и за върховенство на правото да се изпълняват, а институциите наистина да работят прозрачно и отговорно, без сиви зони и скрити процеси.



През последните години броят на българските граждани в Германия бележи значителен ръст, като в периода 2011 г. - 2020 г. увеличението е над четири пъти. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885.