Един човек бе убит, а други четирима бяха тежко ранени при стрелба в неделя следобед в презвитерианска църква в град в южната част на Калифорния, предаде Асошиейтед прес. Задържан е един заподозрян. Пети човек е получил леки наранявания. Всички пострадали са възрастни хора от азиатски произход.

Инцидентът е станал малко преди 13:30 ч. (местно време) в презвитерианската църква "Женева" в град Лагуна Уудс, на около 50 мили (81 км) югоизточно от Лос Анджелис. Лагуна Уудс е построен като общност за възрастни хора, а по-късно става град. Повече от 80 процента от жителите на града с население от 18 000 души са на възраст най-малко 65 години.

Заместник-шерифът на окръг Ориндж Джеф Халок каза, че заподозреният за стрелбата е азиатец на около 60 години. Мотивите му не са известни към момента, но според властите той не е част от местната общност.

Между 30 и 40 членове на Тайванската презвитерианска църква в Ървайн се били събрали на обяд след сутрешната църковна служба, когато избухнала стрелбата. Енориашите успели да заловят стрелеца и дори го вързали. Когато пристигнали шерифите, заподозреният вече бил обезвреден. От службата на шерифа определиха действията им като "изключителен героизъм и смелост".

АП припомня, че преди ден 18-годишен мъж застреля 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк.

Превод и редакция: БТА.