Юлиян Семерджиев, ТЕЦ "Марица 3“, в "Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Защо МОСВ не разрешава на ТЕЦ "Марица 3“ да работи? Кой замърсява със серед диоксид Югоизтока?



"Хайде да опитаме да систематизираме какво се случва с ТЕЦ "Марица 3“ – кога, защо и кой ви затвори?“, попита Беновска. Семерджиев отговори, че атаката е започнала преди около година от обществена организация, от няколко човека, които са засипали РИОСВ със жалби. Те са били подпомагани от медийна група. На 21-ви април е била наложена най-тежката мярка – принудителна административна мярка спиране на дейността. "Ние сме категорични, че тази мярка абсолютно не отговаря на реалното положение, в което се намира дружеството! Затова миналата седмица инициирахме протест!“, категоричен бе Семерджиев.



"Вие миналата седмица организирахте протест, който не се състоя! Дали това беше манипулация, на която вие се поддадохте, или както каза министър Сандов, че не сте имали разрешение?“, попита Беновска. Семерджиев отговори, че разрешение за протест на "Марица 3“ е имало. Има е съгласувателно писмо от Йорданка Фандъкова. Около 700 души са тръгнали към София, но в последния момент е излязло съобщение, че на ТЕЦ-а се позволява да продължи работа при намален капацитет. Затова в последния момент е било решено протестът да не се състои, за да не се утежнява и без това напрегната обстановка в София.

"Нека да видим нещата в тяхната хронология! Взех един синхрон от Борислав Сандов преди да се разиграят следващите събития!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов от 10-ти май 2022 г.:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////





Илиана Беновска: Какво се случва в ТЕЦ "Марица“ 3?



Борислав Сандов: В момента нищо!



Илиана Беновска: Спрян е ТЕЦ-ът, а в същото време има замърсяване!



Борислав Сандов: Има замърсяване под нормите! Има пренос на замърсяване от района на Гълъбово. Поне виждайки данните за посоката на вятъра и нивата, които отчитаме в Гълъбово спрямо нивата, които отчитаме в Димитровград - има пряка корелация!



Илиана Беновска: Вчерашното сведение на МОСВ беше, че има отново замърсявания над нормите, заедно с табличен и цифров материал!



Борислав Сандов: Не, напротив! Има замърсяване над нормите в Гълъбово! В Димитровград има завишаване, но не е над нормите!



Илиана Беновска: Вчера във вашето съобщение пишеше, че благодарение на вятъра, който духа от Гълъбово и от Стара Загора, така ли е?



Борислав Сандов: Точно така! Има завишаване на нивата на серен диоксид, но те са под нормите, които са за нарушение.



Илиана Беновска: Тоест със спирането на "Марица 3“ няма вече замърсяване над границата в Димитровград?



Борислав Сандов: От спирането на "Марица 3“ в Димитровград, от станцията, която е ситуирана там, не е установено на този етап замърсяване, което е над нормите! Но се вижда в дните, в които има замърсяване над района на Гълъбово и има посока на вятъра от Гълъбово към Димитровград, се вижда този пренос и той се отразява в стойностите на серния диоксид в Гълъбово!



Илиана Беновска: А как се отчита посоката на вятъра?



Борислав Сандов: НИМХ дава такива данни!



Илиана Беновска: Които вашите станции засичат?



Борислав Сандов: Да, станциите на НИМХ!



Илиана Беновска: А Вие знаете ли факта, понеже отскоро сте в изпълнителната власт, иначе отдавна сте в екологията, че когато "Марица Изток 2“ и "Марица Изток 3“ са под високата норма на замърсяване, тя е достатъчна, за да замърсява Димитровград?



Борислав Сандов: Не разбрах въпроса Ви!



Илиана Беновска: Когато е под границата на допустимото, не я знам в числа, "Марица Изток 2“ и "Марица Изток 3“ замърсяват Димитровград, независимо че са под нормата!



Борислав Сандов: А замърсяват Димитровград над нормата?



Илиана Беновска: Точно така!



Борислав Сандов: Не знам за такива данни! Но има 4 предприятия в района, които се намират в Раднево и Гълъбово. Това са ТЕЦ "Марица Изток 2“ държавната, "Брикел“ частната, "Контурглобал“ частната и AES Гълъбово. Така че има 4 централи. Трябва да се погледнат показателите от 4-те, за да се види дали е възможен пренос на някоя от тях към Димитровград, ако в този ден има такова замерване.



Илиана Беновска: А кога ще го направите това?



Борислав Сандов: То се прави постоянно! Тези станции работят ежедневно!



Илиана Беновска: Кога ще излезете с някаква статистика, която да е убедителна?



Борислав Сандов: Статистиката е налична. Тя се намира на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда и може всеки гражданин да стигне до нея!



Илиана Беновска: Не ме разбрахте! Снощи вие обобщихте резултата, за да отговорите на протестиращите в "Марица 3“!



Борислав Сандов: Точно така!



Илиана Беновска: Ще направите ли същото?



Борислав Сандов: За какъв период?



Илиана Беновска: Ами за тези дни! Те казват, че са направили всички подобрения, които са изисквани, но никой, нито от министерството ...



Борислав Сандов: Гарантирам Ви, че не са ги направили тези подобрения!



Илиана Беновска: Никой не е дошъл да ги види! Знаете ли това, г-н Сандов?



Борислав Сандов: Гарантирам Ви, че не са ги направили, защото те трябва да ремонтират цяла една сграда!



Илиана Беновска: Добре, но РИОСВ или някой от МОСВ няма ли да отиде да провери?



Борислав Сандов: Трябва да отиде Изпълнителна агенция по околна среда, когато те действително изпратят писмо, че са направили тези подобрения.



Илиана Беновска: Те са изпратили!



Борислав Сандов: Не! Те са изпратили писмо, с което отговарят на предишно предписание за горивната компонента. То не съответства на принудителната административна мярка, която им е издадена и предписанията по нея!



Илиана Беновска: Добре, последен въпрос, Вие като управляващ, как ще решите въпроса с "Марица 3“? Чакате решението на второинстанционния административен съд или ще проконтролирате какви ремонтни подобрителни дейности правят?



Борислав Сандов: Решението е във връзка с установено системно замърсяване, то може да бъде отстранено и чак тогава предприятието може да работи! Решението има предварително изпълнение, така че съдът единствено може да го отмени, но ние очакваме то да бъде потвърдено по-скоро!



Илиана Беновска: Тоест Вие няма да направите проверка за ефективността на ремонта преди втора инстанция?



Борислав Сандов: Ремонт не е извършван!



Илиана Беновска: Е, така го казвате! Идете и вижте!



Борислав Сандов: Трябва да дойде целият китайски народ, за да го направи за една седмица този ремонт! Наистина, сериозно Ви говоря! Цялата сграда пуши! Не е да запушиш една дупка някъде! Съжалявам, че стигам до това ниво, но тази централа не е ремонтирана в последните десетилетия! Тази централа беше затворена заради липсата на ефективност! Единствено високите цени на електроенергията миналата година създадоха условия тази централа повторно да бъде отворена! Тя беше затворена по икономически причини.

Тя отвори повторно без да е направила ремонти, без да е направила модернизация. И тя не може да работи, след като се вижда, че извършва системно нарушаване. Някои наричат това геноцид, защото броят, особено на децата с дихателни заболявания в този регион са се увеличили. Постоянно ми пишат хора, някои от които вече са се изнесли от онзи регион! На нас на първо място ни е животът и здравето на хората! И състоянието на околната среда! За енергия, енергия се произвежда по различни начини и се транспортира по различен начин. Така че не може въглищната енергетика да бъде "свещена крава“, всичко да зависи от нея и всички да се подчиняваме на нея!



Илиана Беновска: Чувствителната нотка със здравето на децата, приемам я наистина, тя винаги работи!



Борислав Сандов: Това са показателите! Не, това са показателите, данните са това!



Илиана Беновска: Един последен бизнес въпрос! ТЕЦ-овете "Марица 3“, "Брикел“ и "Бобов дол“ се свързват с Христо Ковачки. Асен Василев на 100-те дни на кабинета "Кирил Петков“ направи заявление, че ще затвори "Брикел“ и "Бобов дол“, защото работели малко. Има ли нещо лично, сега и със затварянето на "Марица 3“ от страна на кабинета и някакъв икономически заговор?



Борислав Сандов: От моя страна няма нищо лично към един или друг собственик! Аз следя закона и онова, което е предписание по закон. Може би г-н Василев има предвид други мерки, които да се прилагат, дали по Механизма за справедлив преход, дали по друга линия! Дали поради задължения на тези предприятия, защото знам, че те имат задължения към държавата.



Илиана Беновска: Това е друга тема, да не смесваме темите!



Борислав Сандов: Не зная какви са основанията, които г-н Асен Василев е изложил в това свое намерение. Но казвам, че моите действия се ръководят от законодателството, за което аз отговарям и това е! Няма лично отношение към един или друг собственик!



Илиана Беновска: Към Ковачки!?



Борислав Сандов: Те не са само тези три ТЕЦ-а, които се водят свързани с г-н Ковачки!



Илиана Беновска: Споменаваха се тези трите!



Борислав Сандов: Явно има някакво друго основание спрямо тези 3, ако някой ги е сложил в един клъстер!



Илиана Беновска: Разбрах, благодаря Ви! И няма да ги проверявате?



Борислав Сандов: Всичко се проверява! Има данни от постоянен мониторинг! Има проверки по сигнал!



Илиана Беновска: Не, ремонтните дейности?



Борислав Сандов: Ремонтните дейности, когато се извършат и се каже, че са извършени ремонтни дейности, ще отидем да ги проверим! Но когато се каже – ние сме модернизирали, защото сме добавили към горивната компонента биомаса, това не е свързано с нашите предписания за предотвратяване на неорганизирани източници на емисии от серен диоксид!



Илиана Беновска: Разбрах Ви! Много Ви благодаря за това интервю!





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



"Къде е истината, г-н Семерджиев?“, попита Беновска. Семерджиев отговори, че част от истината е станала ясна от въпросното интервю. Министърът е признал, че върху въздуха на Димитровград влияят и други фактори, освен малкия ТЕЦ "Марица 3“. Върху атмосферния въздух в Димитровград влияят централи, които са 3 000 мегавата, докато "Марица 3“ е едва 100 мегавата. Гълъбово се намира на 20 километра от Димитровград. Често въздушни маси оттам се пренасят към Димитровград. "Ние не казваме, че ТЕЦ "Марица 3“ е 100 % екологично предприятие, че няма проблеми! Но считаме, че наложената ни мярка е възможно най-тежката! В момента носим отговорност за чужди грешки и отказваме да приемем това!“, категоричен бе Семерджиев.

"Има ли някакво лично отношение към "Марица 3“, "Бобов дол“ и "Брикел“, което да не почива на експертната оценка, а да има друг характер? Няма да го квалифицирам като корупционен или друг вид интерес?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че част от изказването на министър Сандов не е било експертно. "Да се коментира, че са застрашени живота и здравето на хората, при условие че има 30 часа превишение в Димитровград в рамките на една година, а ТЕЦ "Марица 3“ е работил 5 000 часа! Констатирани са и много високи нива, когато ние изобщо не сме работили! Така че не мога да разбера защо е това отношение! Може би защото сме удобни, защото сме малки!“, категоричен бе Семерджиев.

"Нека Ви напомня и един друг ключ към отговора на моя въпрос! Много активен в затварянето на "Марица 3“, "Бобов дол“ и "Брикел“ е вицепремиерът и финансов министър Василев! нека чуем какво каза!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Василев от 10-ти май 2022 г.:



////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Илиана Беновска: Искам да Ви питам нещо за енергетиката! Защо искате да затворите "Брикел“ и "Бобов дол“? В момента Вашият колега Сандов иска да затвори "Марица 3“! Това са ТЕЦ-ове, които са все свързани с Ковачки, знаете! Каква е тази амбиция?



Асен Василев: МФ няма как да затваря ТЕЦ-ове!



Илиана Беновска: Вие го изразихте сам, че искате да затворите "Бобов дол“ и "Брикел“, защото не работели достатъчно! Това беше на 100-те дни на правителството! Ако помните? Дадохте интервюта и Кирил Петков даже каза, че това не е съгласувано! Не го ли помните?



Асен Василев: Това, което с ЕК сме съгласували, беше по повод ПВУ, е МОСВ да си направи проверките и централи, които не отговарят на европейските норми за замърсяване, да бъдат спрени.



Илиана Беновска: Ама Вие лично споменахте двете имена "Брикел“ и "Бобов дол“, от Вашата уста!



Асен Василев: Защото към момента имаме наказателна процедура от ЕК за тези две централи!



Илиана Беновска: Тоест нищо лично към Ковачки?



Асен Василев: Нищо лично!





/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска попита: "Василев казва – нищо лично към Ковачки! Така ли е?“. Семерджиев отговори, че такива са думите на финансовия министър, но на практика излиза нещо друго. Той продължи: "Предполагам, че другите въглищни централи, които работят по абсолютно същия начин, както тези централи, които бяха цитирани, със същата горивна база, но както казах те са твърде големи и вероятно има други интереси, които стоят зад тях! Вероятно на тези интереси не смеят да посегнат! Ние вероятно сме по-удобни или има друга причина, която не можем да проумеем! Чувстваме се като жертва на нещо несправедливо!“.

"Вие най-накрая се решихте да сезирате прокуратурата и другата седмица на 18-ти се присъединявате към големия общ протест на работодатели, превозвачи и други съсловни организации. Какво сезирахте прокуратурата?“, попита Беновска. Семерджиев обясни, че ТЕЦ "Марица 3“ организира самостоятелен протест на 16-ти май от 13 часа пред МОСВ, МС и НС.

"Дано не ви препятстват! Аз искам специално да разгледаме какво се случи в четвъртък, в деня на вашия протест. Вие трябваше да протестирате пред МОСВ. Малко преди вашия протест излезе съобщение от МОСВ, че на "Марица 3“ се дава възможност да работи за месец и нещо, за да може да отстраните нередностите. Никой не показа това решение, аз сега ще го покажа! Вие сте юрист! След като излезе разрешението на МОСВ да продължите да работите излезе съобщение, че министър Сандов ще даде брифинг. В хода на действието аз помолих министър Сандов да Ви покани и Вас на брифинга, за да видим ние, журналистите, какви са разликите в позициите ви. Министър Сандов ми отказа! Искам да видим какво казахте Вие преди този брифинг!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Юлиян Семерджиев от 12-ти май 2022 г.:



//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Илиана Беновска: В 12 часа трябваше да пристигне тук протеста на "Марица 3“, подкрепен от синдикатите във връзка с това, че вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов затвори и предписа предварително изпълнение на "Марица 3“ за това, че замърсявали въздуха. В 13 часа предстои брифинг, защото министър Сандов отмени за около месец и нещо това разпореждане. Помолих от името на журналистите Юлиян Семерджиев да бъде допуснат до брифинга. Засега Сандов ми отговори, че брифингът бил на МОСВ и Семерджиев нямал място там. Ще видим как ще се развият събитията. Кажете защо според Вас министър Сандов отмени разпореждането да не работи "Марица 3“?



Юлиян Семерджиев: Предполагам, че това е една стъпка в правилната посока, тъй като той предполагам се е съобразил с последните свои изказвания, че ние не сме замърсител на въздуха в Димитровград. Приемаме днешната отмяна като стъпка в правилната посока и възможност ние да възобновим своята работа. Категорични сме, че не ние сме замърсител на въздуха на Димитровград. Следва г-н Сандов да подаде точна и актуална информация на общината и на гражданите на България.



Илиана Беновска: Именно затова аз помолих г-н Сандов от името на журналистите да Ви пусне горе, за да изкажете и Вие Вашата позиция! Мисля че е редно, живеем в демократична държава! Как мислите?



Юлиян Семерджиев: Разбира се! Аз нямам нищо против да се срещнем с г-н Сандов. Ще изложим нашите аргументи. Надяваме се да бъдат чути. Решението е тяхно!



Илиана Беновска: Още един въпрос имам! Излезе съобщение от МОСВ, че по времето, когато "Марица 3“ е затворена, замърсяването продължава да съществува и да надвишава нормите. Имаше едно странно изречение, аз не съм специалист, че вятърът духал от Стара Загора, тоест от ТЕЦ-овете "Марица Изток 2“ и "Марица Изток 3“, както и от Гълъбово. Аз попитах министър Сандов тези станции мерят ли посоката на вятъра? Той каза – да! Вярно ли е?



Юлиян Семерджиев: Не съм и аз толкова наясно технически, но със сигурност влияние върху атмосферния въздух в Димитровград оказват и централите от енергиен комплекс "Марица Изток“! Не е възможно само ТЕЦ "Марица 3“ да бъде сочен като извършител и то на такива тежки обвинения, които бяха отправени към нас. Това, че се намираме на "местопрестъплението“ не означава, че ние сме извършителите!





/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Беновска попита: "Как се мери посоката, силата и интензивността на вятъра? Как разбираме, дали, когато "Марица 3“ не работи, замърсява въздуха?“. Юлиян Семерджиев отговори, че емисиите, които излизат от комина на "Марица 3“, се мерят непрекъснато и се наблюдават и от РИОСВ Хасково. Това 24 часово мерене нито веднъж досега не е показало превишение на нормите. "Ние сме затворени в момента, защото въздухът в града е с лошо качество! И понеже няма на кой друг това да бъде приписано, се приписва на най-голямата горивна инсталация, която е в близост!“, категоричен бе той.

"Да стигнем до развръзката! Първо Сандов отмени забраната да работите. След това, когато се качихме на пресконференцията, на която той отказа да ви покани, той ни запозна устно с решението на Европейския съд в Люксембург. То е само с констативен характер и се отнася до неизпълнение на задължения от държава членка по директива за околната среда. В това решение, което е от 41 страници, се споменава на втора страница, че в иска си ЕК моли съда да установи, че Република България не изпълнява задълженията си по чл. 13, като систематично и постоянно не спазва в зона БГ 006 (Югоизточна) от 2007 г. почасовата пределно допустима стойност на серен диоксид. Тук се визира един дълъг период от 2007 г. На предпоследната страница 40, долу, по приложените съображения съдът реши – Република България не е изпълнила задълженията си по чл. 14, параграф 1 от директивата, като не е гарантирала в зона БГ 006 (Югоизточна) да не се превишава систематично и постоянно от една страна от 2007 г. до 2018 г. почасовите пределно допустими норми. В петитума, накрая, най-смешно, на последната страница 41, че се предписва да се изпълни задължението, осъжда България да заплати съдебните разноски. Никъде не пише в това решение на страница 41, че "Марица 3“ замърсява! Или Гълъбово! Или "Марица Изток“! кое дава правно основание на държавата да приложи тази норма към "Марица 3“?“, попита Беновска. Семерджиев отговори: "Това е пришита интерпретация от страна на г-н министъра! В тези 42 страници Димитровград е споменат 3 пъти. Споменато е единствено, че се намира в цитирания от Вас регион! Това решение касае периода 2007 – 2018. Сега сме 2022 г. Плюс това един доста интересен пасаж, който ми направи впечатление, защитната позиция на България, където е записан, че разположението на много малка площ на няколко големи горивни инсталации значително затруднява установяването както на конкретния причинител, така и степента, в която всяка една инсталация влияе на качеството на въздуха! Така че никъде не се говори кой какъв принос има за замърсяването на въздуха на този регион! И както отбеляза г-н министърът, това решение е изцяло само установително! То не касае никакви наказания към България!“.

"Неслучайно исках преди да покажем отговорите на въпросите на Сандов във връзка с отмяна на разрешението да работите! За половин част той издаде решение да работите, след това да не работите. Важно е да видим как той се аргументира, но и какво обеща в началото!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Борислав Сандов от 12-ти май 2022 г.:



////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////



Илиана Беновска: Вицепремиер Сандов, здравейте, "Беновска пита“! Може ли да ми отговорите държавнически в колко часа се появи и Вие узнахте това решение на Люксембургския европейски съд? И дали не разиграхте една постановка, като, вече знаейки за това решение, пуснахте от Хасково ТЕЦ "Марица 3“ да работи и сега, уповавайки се на констативното решение да го спирате?



Борислав Сандов: Това решение излезе на сайта на съда, което е единствения начин, по който ние го разбираме, преди половин час, 35 минути! Знаехме, че ще излезе днес. Знаехме отпреди време, защото за днес беше насрочено съдът да оповести решение по приключили вече дела. Нашето беше приключило и чакахме решението. Аз това съм го казвал и може да бъде намерено в медиите. Защо синдикатът е решил да насрочи за днес този протест и защо го отложил, пак казвам – аз това не мога да зная! Мога да предположа! За мен самия беше странно защо синдикатът иска протест днес, когато знае, че ще излезе или поне аз съм казал, че очакваме това решение. А за всички ни е ясно, че това решение щеше да бъде негативно за България!



Илиана Беновска: Какво пише в диспозитива на това решение и кои ТЕЦ-ове се цитират?



Борислав Сандов: Цитира се целия регион! Целия Югоизточен регион! Ще Ви зачета част от решението – "148, от това следва, че второто твърдение за нарушение трябва да бъде прието. С оглед на всички изложени по-горе съображения следва да се установи, че Република България не е изпълнила не е изпълнила задълженията си по чл. 13, параграф 1 от Директива 2008/50/ЕО, като не е гарантирала в зона Югоизточна да не се превишават систематично и постоянно от една страна от 2007 г. до 2018 г. включително почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид. И от друга от 2007 г. до 2018 г., с изключение на 2010 г. и 2012 г. дневната пределно допустима стойност на този замърсител!“.



Илиана Беновска: Какъв срок поставят за изпълнение на това констативно решение?



Борислав Сандов: Незабавно! Тези решения са установителни! Ако оттук насетне ние незабавно не го изпълним, мисля че обясних, следва по тази наказателна процедура тя да остане активна и да се предяви иск за финансови санкции!



Илиана Беновска: А как ще разберете кой ТЕЦ колко е замърсявал? Къде са държавните, къде са "американските“, къде са на Ковачки?



Борислав Сандов: Държавата и Изпълнителната агенция по околна среда, като сертифициран орган, част от Европейската агенция по околна среда, по стандартизирана методология, има измервателни станции в населените места близо такива инсталации. Прави мониторинг и в тези инсталации. Самите инсталации също трябва да правят собствен мониторинг. Но ние правим втори мониторинг, за да сме сигурни контролно, че този, който оперира инсталацията, дава конкретно и обективно данни!



Илиана Беновска: Сега ще излезете със списък кои ТЕЦ-ове какви предписания трябва да изпълнят?



Борислав Сандов: Точно така ще направим, да! И вероятно трябва някои от ТЕЦ-овете да намалят малко капацитета си в момента, защото виждаме замърсяване и от други ТЕЦ-ове в момента, защото работят на пълен капацитет!



Илиана Беновска: До края на седмицата ще стане ли?



Борислав Сандов: Тепърва се запознавам! Наистина пристигна преди половин час. Тепърва се запознавам с него в цялост, за да видя какви действия да предприемем!



БТВ: Казахте, че сте очаквал това решение на ЕК. Не го ли очакваха обаче и от регионалната екоинспекция в Хасково, които днес разрешиха някаква временна, пробна работа на ТЕЦ-а?



Борислав Сандов: Те може да не са следили този въпрос! Така или иначе това тяхно решение от днес е отменено с друго тяхно решение, също от днес!



БТВ: Казахте за някаква заплаха, възможно ли е това първоначално решение от тази сутрин да е взето под въпросната заплаха, за която говорите?



Борислав Сандов: Много е възможно! Било е ултиматум!



БТВ: От кой?



Борислав Сандов: От представител на ТЕЦ "Марица 3“! Към директора на регионалната инспекция!



БТВ: Какъв ултиматум?



Борислав Сандов: Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие!



БТВ: Това ще изисква ли някаква проверка от страна на МОСВ на инспекцията, ще поискате ли отстраняване на директора?



Борислав Сандов: Ще имаме пълна проверка по въпроса! Аз искам да защитя директора! Защото същият този директор може да си представите на какъв натиск е бил подложен преди да издаде предишното решение, а вероятно и сега! Аз съм готов да я защитя максимално и тя вече е отменила това решение от сутринта, което е издала!



Илиана Беновска: А сезирахте ли прокуратурата за тази заплаха към директора?



Борислав Сандов: Г-жо Беновска, това се случва в последния един час, в който аз имам поредица от срещи и очаквам да видя вас! Още не е сезирана прокуратурата!



Илиана Беновска: Може ли още един въпрос? Защо не допуснахте този юрисконсулт, той ли е заплашвал, Семерджиев, директора на РИОСВ – Хасково? Защо не го допуснахте тук да говори?



Борислав Сандов: Защото това е сградата на МОСВ, правим брифинг на МОСВ. Юрисконсултът на "Марица 3“ не е част от министерството! И трябва да е ясно на неговия работодател, че МОСВ е държавен орган, обективен и безпристрастен! Ако някой във времето е имал някакви особени влияния или връзки в това министерство или в други, и не е отговаряло законодателството, както можем да видим и от решението на Европейския съд, то това вече не е така!



Илиана Беновска: За Христо Ковачки ли говорите?





//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////





Беновска попита: "Министър Сандов обеща да опише кой ТЕЦ как и колко замърсява! Ще изискате ли това на протеста си на 15-ти май?“. Юлиян Сандов отговори: "Задължително! Защото ние отказваме да носим отговорност за чужда вина! Министърът спомена, че това решение следва наказание от него. Това не е вярно! Решението е само установително!“. Беновска подчерта, че министър Сандов сам е казал, че решението на съда е установително и там никъде не се споменават имена на ТЕЦ-ове.

Заплашвал ли е директора на РИОСВ Хасково?

"Вие заплашвал ли сте директора на РИОСВ Хасково?“, попита Беновска. Семерджиев отговори: "Това дори не знам как да го коментирам! Това е държавен орган. По какъв начин можем ние да ги заплашим? Ако самият протест, който е организиран 3 дни предварително, органът го счита за заплаха, по тази логика протестът, който ще се случи на 16-ти и ще бъде два пъти по-голям от този, който се отмени – това означава, че заплахата вече трябва да бъде два пъти по-голяма!“.

Протестът на ТЕЦ "Марица 3“ на 16.05.2022. Застрашена ли е националната сигурност на България?

"Ще сезирате ли прокуратурата за неправомерни действия към ТЕЦ "Марица 3“?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че първо на централата са били нанесени сериозни финансови вреди. Това, че централата е била пусната, а след няколко часа спряна, е струвало на ТЕЦ-а много пари. "Ние бяхме подведени, хората се върнаха, заявихме газ, заявихме търговски графици. Само това нещо ни струваше над 100 000 лева! Само за този период, в който сме спрени неправомерно, щетите ще бъдат около 12 милиона лева!“, категоричен бе той.

"Това се отнася само за вас, а аз Ви питам националната сигурност на България застрашена ли е от подобни действия с играта "отвори-затвори“ на "Марица 3“?“, попита Беновска. Юлиян Семерджиев отговори: "Ако бъде посегнато и на други производители, със сигурност енергийната сигурност ще бъде подложена на риск! Тъй като всеки може да види каква част от енергията на България се произвежда от въглищни централи – към момента 55%! Така че на 16-ти май тръгваме от Лъвов мост в 13 часа, в 13.15 ще бъдем пред МОСВ.

Там ще направим нашите изявления, ще връчим протестно писмо, ще искаме среща с министъра! След това продължаваме към МС, там ще поискаме среща с министър-председателя и ще завършим пред НС. Нашите искания са съвсем прости – искаме централата да бъде пусната незабавно! И ще искаме да ни се връчи от МОСВ съвсем прагматичен списък коя централа в региона какъв принос има към замърсяването!“. Така завърши разговорът между Юлиян Семерджиев и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 14-ти май 2022 г.