От понеделник на територията на област Шумен започват засилени проверки и контрол над водачите на тежкотоварни автомобили, съобщиха от ОДМВР - Шумен. Проверките ще се проведат съвместно с служители на РД“ Автомобилна администрация“ – Варна и ще бъдат по републиканските пътища. Контролът ще бъде през деня, и през нощта. Повод за това са зачестилите тежки пътнотранспортни произшествия с участие на тежкотоварни автомобили.

Счита се, че най-честата причина за това е превишаване на часовете за управление на водачите. Затова, по време на проверките ще се обръща специално внимание на това дали водачите спазват задължителното време за почивка и продължителността на шофиране.

Ще се следи дали управляват технически изправни автомобили. Внимание ще бъде обръщано на спирачната система, дали товарите са добре укрепени, ще се осъществява видим контрол на кормилната уредба , както и ще се контролира изправността на светлини, габарити, стопове. Засиленият контрол на територията на областта ще продължи до 22 май.