Арсенал се насочва към летния трансферен прозорец с доста позитивно настроение. "Артилеристите“ се радват на отлична форма в последните си мачове и все още имат преднина в битката за топ 4. И все пак, лятото ще бъде доста активно, а клубът ще търси поне 6 нови играчи. На кои позиции ще се търсят нови играчи и кои са най-спряганите имена? Точно това ще разгледаме в поредния Сезам Бонус анализ.

Според спортният директор Еду, "клубът е заложил на подмладяване, което в голяма степен е сработило през този сезон, но сега е време да бъде направена следващата крачка“. "Топчиите“ ще се фокусират върху качеството, а най-наложително изглежда приличането на нов централен нападател.

Тимът се раздели с Абумеянг през зимата. Бившият капитан на Арсенал вкара 11 гола в първите си 19 мача за Барса. Постижение, с което не могат да се похвалят настоящите нападатели на "Емирейтс“. Договорът на Александър Лаказет изтича през лятото, а Еди Нкетия не показва, че е готов за титулярната позиция.

Тимът ще търси задължително и централен полузащитник, а най-спряганите имена са тези на Рубен Невеш и Юри Тилеманс.

Може ли Габриел Жезус да реши проблемите?

Арсенал е свързван с почти всеки класен нападател в Европа, но едно име се споменава много по-често – това на Габриел Жезус. 25-годишния бразилец играе важна роля в ротацията на Пеп Гуардиола, но не може да заслужи постоянно място в стартовата единадесеторка на Манчестър Сити.

От сезона 2018/19 насам, само един играч на "артилеристите“ (с повече от 150 игрови минути) е вкарвал по-често от 0.51-те гола на всеки 90 минути за Жезус. Става въпрос за Пиер-Емерик Абумеянг. Бразилецът остана доста потентен, дори и получавайки значително по-малко минути от Абумеянг и Лаказет. Не е за пренебрегване фактът, че Жезус изгради и шампионски манталитет, какъвто липсва в младия състав на "артилеристите“.

Статистиката, с която разполага Сезам, дава още предимства за подобен трансфер. Никой играч на Арсенал не е печелил толкова топки в противниковата половина, колкото Габриел Жезус в последните три сезона. Мартин Йодегор излезе леко пред бразилеца през този сезон, а двамата могат да сформират пресиращо дуо, което би затруднило всеки съперник.

Не на последно място, Сити вече привлече Холанд , с което шансовете на настоящият им играч за титулярно място стават все по-илюзорни.

Исак може да бъде перфектния партньор

Отново се базираме на изказване от Еду, което гласи, че "Арсенал се нуждае от двама нови нападатели“. 22-годишната звезда на Реал Сосиедад Александър Исак притежава всички нужни качества да замени Лаказет. Той е висок, здрав, бърз и разполага с фантастична техника. Единствената тревога е свързана с липсата на супер реализаторски инстинкт.

Най-доброто постижение на Исак за един сезон е 17 гола, което едва ли ще снижи особено коефициента за бъдещата титла на Арсенал в тиражите на Сезам България. Той обаче може да бъде използван и по крилото, а двамата с Жезус могат да сменят всяка позиция в атакуващата формация на Арсенал.

"Червен дявол“ в халфовата линия

Арсенал имаше нужда от опорен халф от години и намери такъв в лицето на Томас Партей. Той е чудесен, но е само един. Йодегор се вписа отлично в ролята на атакуващ халф, но трябва още един човек, който да балансира между двете фази на играта. Към този момент, Артета разполага с Гранит Джака и Мохамед Елнени. Контрактът на египтянина изтича, но той има желание да остане. Класата му обаче едва ли е достатъчна за титуляр. Джака пък има два пъти повече картони (35) отколкото голове и асистенции (15) в последните три сезона.

На пазара са Рубен Невеш и Юри Тилеманс. Португалецът обаче изглежда твърде скъпа опция. Слабият сезон на Лестър пък отваря вратите за покупка на белгийския национал Тилеманс.

Юри разполага с разнородни таланти и може да прави абсолютно всичко по терена. Откакто се присъедини към Лестър през сезон 2019/20, той е създал 135 шанса за гол (повече от всеки играч на Арсенал), върнал си е топката 96 пъти (повече от всеки друг играч на Арсенал за периода, освен Букайо Сака и Николас Пепе. Той е опитал 5 703 паса, от тях 1 882 напред (повече от всеки играч на Арсенал). Към тези статистики можем да добавим още 197 спечелени единоборства и 88 спирания на противниковите играчи. И при двете статистики, той изпреварва всички играчи на Арсенал.

Преди година нямаше как да повярваме, че Лестър е готов да го продаде на директен опонент. След развитието на последния сезон обаче, това е един от най-очакваните трансфери. Ако трябва да заложим в Сезам, точно Тилеманс ще бъде идеалното ново попълнение за Арсенал.