Днес от 11.00 часа в село Петрич ще се проведе за първи път Празник на накита, съобщиха организаторите. От Община Златица, Софийска област, подготвят богата атристично-музикалната програма, арт изложение-базар, традиционна възстановка на събитията от Априлското въстание, заря проверка и множество други съпътстващи събития.

Празникът е свързан с честване на 146-годишнината от обявяване на Априлското въстания в с. Петрич, с традиционния събор и с посещението на лейди Емили Странгфорд през 1877г. в с. Петрич, където изгражда и оборудва болница. Уникалният медальон на лейди Емили Странгфорд стана част от експозицията в музея на с. Петрич през 2021 г., когато бе дарен от наследницата на Евгения Марс – Мария Елмазова и е в основата на Първия Празник на накита.

Събитието ще протече под патронажа на вицепремиера Илиана Йотова, която ще присъства на официалната церемония и възстановката на паметника "Камбаната“, и с подкрепата на Държавната агенция на българите в чужбина, защото се предвижда участие на артисти, групи и индивидуални изпълнители не само от региона и страната, но и от Западните покрайнини в Сърбия, на бесарабски българи.

Благодарение на Български арт и фолклорен център "Нестия“ с председател Христо Станков наред с многото самодейни и професионални състави от София, Драгоман, Нови Искър, Банкя и т.н., на сцената ще се качат обичани български изпълнители като Александър Александров-Алекс, Венцислав Пенев, Бони Милчева, Георгия Райкова и др., а преди тържествената вечерна програма ще бъде концертът на Джина Иванова от "Трамвай №5“, която ще изпълни песни и от последните си два фолклорни албума.

Ще се проведе надиграване "Кръшна ръченица“ и "Шарено коило“, занимателни игри и викторини, като ще се излъчат победители в редица категории, които ще получат награди.

В Гуговата къща Асоциация на професионалните фотографи ще направи уъркшоп "Етно“, като пред обективите на видни български фотографи ще застанат българки, облечени в стилизирани народни носии, дело на дизайнерката Светла Димитрова от "Ариес уникат“.

Същевременно в музея на Петрич ще бъде открита изложбата на Лилия Йотова "От извора“, в която авторката ще покаже 27 фотографии на български жени с народни носии, част от последната колекция "ЕТНО“ на популярната българска стилистка Светла Димитрова. Експозицията показва началото на един проект, имащ за цел да съхрани българските традиции и който ще бъде събран в богато илюстрирана книга с подробни описания на българските обичаи.

Всеки може да стане поредният модел и да застане пред фотообектива на Лилия Йотова, стига да посети село Петрич на 7 май и Празника на накита. Заснетите снимки ще бъдат показани в изложба за деня на будителите в Златица и София.

По време на празника в залата на читалище "Оборище-1897“ ще има четения, лектории, ще могат да се видят картини с българска бродерия на артистката-дизайнер Венета Атанасова.

В Празника на накита ще участват творци и занаятчии, създаващи ръчно накити, които през целия ден в обособена арт зона в центъра на Петрич, ще разположат арт работилници и ателиета, където присъстващите ще могат да разгледат, закупят или да изработят сами накити. Демонстрации за направа на бижута от естествени материали - филц, вълна, дърво, муранско стъкло, ще прави известната актриса и дизайнерка Венета Атанасова – носителка на международна награда East West за иновации в модата. Бижута с уникална българска бродерия ще представят Огнян Димитров и н.с. Геновева Владимирова, които в почивката от 14 до 16 часа ще изнесат публична беседа "Везбеница –представяне на тайния код на българската шевица“, за възможността всяка дума да се изпише с шевица върху накит. От читалището в Момин проход ще покажат как през Възраждането българките са изработвали коланите си и т.н.

В кинозалата ще се прожектират тематични филми, в читалището творци ще обогатят празника с изпълнения на пиано, на литературни творби, като участниците от няколко творчески съюза ще обявят поетичен конкурс, свързан с делото на Пърси и Емили Странгфорд , с Априлската епопея и с. Петрич, иницииран от Община Златица. Резултатите ще се обявят на Деня на будителите, когато ще се открие и изложбата "Етно“ на елитните български фотографи.

От Златица и съседните селища е предвидено да има превоз към с. Петрич, за да могат повече хора да бъдат съпричастни и да посетят Празника на накита.