Няма фактори, поне от икономическа гледна точка, които да говорят за рязко влошаване на икономическата ситуация в България и за много рязко покачване на цените на стоките и услугите. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ доц. Камелия Асенова от катедра "Икономикс" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

"Смятам, че доходите се повишават, при това с изпреварващо равнище. Това, което виждам като намерения чрез бюджета, би се отразило положително на българската икономика. Няма фактори, поне от икономическа гледна точка, които да говорят за рязко влошаване на икономическата ситуация в България и за много рязко покачване на цените на токите и услугите“, каза още тя.

По думите й не се очаква двуцифрена инфлация: "Такава инфлация няма да се отрази добре нито върху джоба на българина, нито на бизнес средата и активността в България“.

Доц. Асенова изрази надежда след март-април цените да започнат бавно да спадат. "От друга страна, наблюдавайки какво се случва в световната икономика и как реагират централните банки и Федералната резервна система на САЩ, аз лично не съм голям оптимист за това колко кратко или дълго ще продължи нарастването на цените. Федералната резервна система след март месец се очаква да предприеме постепенно повишаване на лихвените проценти, което веднага ще се отрази и в Европа“, обясни тя.

По думите й ситуацията в Украйна може да обърка прогнозите на експерти за пика и продължителността на инфлационния процес. "Може да продължи по-дълго нарастването на цените във вида и размера, в който нарастват и в момента. Надявам се ситуацията в Украйна да не повлияе сериозно върху нашето икономическо развитие. През последните години ние реализирахме един доста добър икономически растеж. Има всички основания да очакваме да имаме добър икономически растеж, с добро нарастване на доходите в рамките на 2022 г. и едно спокойно ежедневие“, обясни доц. Камелия Асенова.

Доц. Асенова посочи и причините за високата инфлация през предходната година и през първия месец през тази година: "Има фактори, които произтичат от предлагането на стоки и услуги и от търсенето на стоки и услуги. Ще започна с предлагането. След пандемията пандемията и започналото възстановяване на световната икономика цените на енергоносителите в целия свят се повишиха. Това няма как д не се отрази и в България, защото българската икономика е отворена икономика и ние внасяме тези енергоизточници. Те влизат в цените и разходите на всички стоки и услуги, независимо дали св преработено, или непреработено състояние. Ние няма как да избегнем този фактор от стана на предлагането, който влияе върху повишението на цените. Вторият фактор е увеличението на цената на електроенергията. В енергетиката цените у нас се увеличават малко повече, отколкото в другите страни. Електроенергията също влиза в разходите и определя цените на почти всички стоки. Това е фактор, който влияе върху повишение на цените. Третият фактор са цените на храните, които на световния пазар се покачват. Това се отразява в България. В много случаи ние не сме конкурентноспособни като производители на такива стоки. В много случаи ние внасяме тези стоки отвън. От срана на търсенето има фактори, които съдействат за повишаване на цените – увеличението на доходите през предходната година и увеличение на потреблението“.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА