Позиция на България относно Украйна трябва да бъде търсене на решения в рамките на НАТО и ЕС. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ проф. Димитър Димитров – ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и експерт по национална сигурност.

"Нашата позиция трябва да бъде търсене на решения в рамките на НАТО и ЕС. Нашите военни и икономически са доста по-малки и самостоятелни няма как да направим нещо. Ние трябва да търсим решението на въпросите, свързани с националната сигурност, в рамките на ЕС и НАТО. Ако предприемем самостоятелни мерки, от какъвто и да е характер, няма да бъде разглеждано сериозно“, каза още той.

По думите на проф. Димитър Димитров ситуацията няма да бъде ограничена само в района на Домбас, а ще се търси политическо решение на цяла Украйна, съгласно руската страна.

"Аз бях един от тези експерти, които не предвиждаха по-нататъшно развитие на конфликта. Винаги има такива процеси – водят се преговори, поставят се искания, те се удовлетворяват или не се удовлетворяват. Явно в един момент руското ръководство е решило, че може да постигне политическите си цели чрез военни средства. Доколкото разбираме, отмъщава на военните действия, нещата няма да се ограничат само в района на Домбас, а ще се търси политическо решение на цяла Украйна, съгласно руската страна. Те говорят за демилитаризация на Украйна и за денацификация на Украйна, което означава смяна на правителството с промяна на политическия режим“, добави още той.

"Като че ли светът и всички държави смята, че това е нещо локално – просто конфликт между Русия и Украйна, който те си решават помежду си. ЕС, САЩ, Великобритания излизат в пакети от санкции, чиито ефекти обаче ще се проявяват дългосрочен план, не мигновено. Засега има някакво изкачване и наблюдаване на това, което се случва в Украйна“, каза проф. Димитров.

По думите му санкциите понякога играят положителна роля, но не са панацея за решаване на всички въпроси.

"Пряка военна заплаха няма, не е добре да се плашат хората и нашите съграждани. Икономическите последствия, които ще се проявят по-нататък трябва да бъдат сериозно разгледани. Ние зависим от внос на суровини, редица отрасли, износ, внос от Русия, туризма, въздушните съобщения, корабоплаванията. Не казвам, че всички тези неща ще изчезнат или спрат, но трябва да си направим преглед и да бъдем готови за промяна в тези отношения, Това неминуемо се случва след всеки военен конфликт“, поясни проф. Димитров.

Той обясни, че мерките, трябва да са навременни и да са взети преди избухване на конфликт.

"Ние имаме изградена система за мобилизационна подготовка – има държавен резерв, структури, които трябва да поддържат известен резерв и известен запас, ако нещо се случи в тази ситуация,. Адекватните мерки се вземат и изчислят няколко месеца или години по-рано, когато трябва да се вземат. Когато вече избухне конфликтът, ще бъде късно или няма да разполагаме с такива мерки“, коментира проф. Димитър Димитров.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"



Габриела ГАНЕВА