Пропрезидентската управляваща партия в Украйна "Слуга на народа" нарече ситуацията около "инвазията" на Русия в Украйна "информационна специална операция на Съединените щати". Това се посочва в канала в "Телеграм" на партията, позовавайки се на депутата от Върховната Рада Егор Чернов, предава РИА Новости.



"САЩ провеждат една от най-мащабните информационни специални операции в историята срещу Русия“, написа политикът на страницата си във "Фейсбук".



Според него по този начин Вашингтон се опитва да мобилизира страните от НАТО и да възстанови единството им, както и да създаде устойчив "токсичен“ имидж за Русия по света.



Освен това Съединените щати се опитват да навредят на руската икономика, да възбудят антивоенните настроения в страната и да деморализират военния им елит.



"Целта на спецоперацията също е ясна – окончателно да бъде изгонен Путин от Европа и да се направи невъзможно създаването на единно евразийско пространство“ от Владивосток до Лисабон "и проекта "Един пояс – един път“,“ убеден е Чернов.



По този начин Съединените щати искат да принудят Русия или да предприеме мащабна инвазия, или в крайна сметка да се оттегли, заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков