Уплашеният човек може много по-лесно да бъде управляван. Това коментира психологът Михайлина Абрашева, в интервю за препредаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Има правило в част от манипулацията – това вече не е психология, това е манипулация политическа, естествено, че много по-лесно се контролират хора, големи групи хора, когато те са вкарани в тревожност и в сериозни страхове“, посочи Абрашева.

Психолозите не могат да определят доколко тази манипулация е съзнателна или неволна.

"В последните години непрекъснато по различни поводи се създават страхове. Неслучайно така избуяват конспиративните теории и толкова лесно намират прием в обществото, просто защото човек, той се чувства като един давещ се човек, който някой непрекъснато го натиска отгоре и не му дава възможност да си поеме въздух. Ужасно е това за психиката, което се прави. Но от друга страна, уплашеният човек, човекът, който няма цел, няма смисъл, който не може да контролира своята свободна воля и своето развитие, е много по-лесно управляем. Той е много по-лесно може да бъде накаран да прави неща, които в нормално, в съзнателно поведение не би позволил да му се случат, не би позволил да бъде накаран да ги направи“, допълни психологът.

Социално-икономическата обстановка е една от причините, която може да отключи депресия, отбеляза Михайлина Абрашева.

"Учебникарският постулат е, че в сезона на по-малкото време, в което до нас достига слънчева светлина, ние страдаме от разнообразни тревожни разстройства, към които спада и депресивното разстройство", отбеляза тя. Вторият фактор за отключване на депресия са социални ситуации, които водят до самота, отчужденост или до слаба социална реализация.

Цялото интервю можете да прочетете в раздел "Мнение"

Евелина БРАНИМИРОВА