Върховният съд на канадската провинция Онтарио забрани на протестиращите срещу ограниченията за коронавирус за 10 дни да надуват клаксона на автомобилите си, съобщава Insider.

Както припомня вестникът, в столицата Отава повече от седмица шофьори на камиони и други протестиращи като част от движението "Конвой на свободата“ блокират центъра на града с коли и непрестанно натискат клаксоните. Заради митингите местните власти дори обявиха извънредно положение.

Както съобщават местните медии, съдия Хю Маклийн е постановил, че шумът нарушава "правото на гражданите на тишина“. Въпреки че канадците имат право да провеждат мирни протести, силният звук на клаксони може да причини проблеми със слуха на местните жители, добави Маклийн. "Натискайки клаксона, не можете да изразите добра мисъл“, коментира съдията.

Както отбелязва Insider, Върховният съд взе такова решение след колективен иск в размер на 9,8 милиона долара, който местни жители заведоха срещу близо 60 шофьори на камиони. Според Пол Чампа, адвокат на един от ищците, клаксоните в Отава имат сила от 105-120 децибела, което звучи като рок концерт.

Ищцата Ли Цеси каза, че постоянният шум има отрицателен ефект върху психическото й състояние, причинява проблеми със съня и затруднява оставането вкъщи. Действията на протестиращите са превърнли живота в нейния квартал в "ежедневно мъчение“, оплака се Ли.

Както каза адвокатът на тримата обвиняеми Кийт Уилсън, протестиращите се ползват от свобода на словото и изразяването. "Това е спонтанен, масов феномен, който започна в Канада и сега се разпространява по целия свят в отговор на това, което всички бяхме принудени да търпим през последните две години. Това е опит да се сложи край на тази вредна практика и непоносими ограничения", обясни адвокатът.

Съдия Маклийн подчерта, че забраната е временна и ще изисква допълнителни показания и подкрепящи документи като част от делото. Все още не е ясно как точно ще бъде изпълнена заповедта, но според действащото канадско законодателство всеки, който наруши съдебните заповеди, може да бъде обвинен в неуважение към съда.

Превод и редакция: Иван Христов