Минск и Москва ще дадат съвместен отговор, ако Киев започне война срещу Донбас, предупреди президентът на Беларус Александър Лукашенко в ексклузивно интервю за канала Solovyov Live в YouTube. Фрагмент от разговора беше показан в ефира на телевизионния канал "Россия-1“ и цитиран от РИА Новости.

Един от въпросите беше какво ще бъде поведението на беларуската армия, ако украинските власти решат да използват сила срещу Донбас.

"Точно като на руската“, отговори на това Лукашенко.

На уточняващ въпрос дали това ще бъде съвместен отговор на Беларус и Русия, той каза: "Естествено".

В същото време Лукашенко изрази увереност, че САЩ тласкат Киев към война. Според него руският лидер Владимир Путин се държи коректно в тази ситуация.

"Подкрепям го. Начертахме "червени линии ". Ако настъпят "червената линия" – ще си го получат!" — продължи белоруският президент.

На въпрос дали ракетна атака срещу територията на Украйна може да бъде отговорът, той отговори: "Не само".

"Всичко е възможно. Ако си начертал "червена линия", за какво си я начертал? За да не я пресече никой", подчерта Лукашенко.

Освен това беларуският президент смята, че в случай на война с Украйна няма да възникне голяма война в Европа, защото "ние живеем твърде комфортно“.

"Затова разбират, че е безперспективно да се бият с нас, преди всичко с Русия. Не говорим за някакъв вид ядрено или друго оръжие. Но е по-добре да не ни докосват. Не ни докосвайте", подчерта Лукашенко.

Той добави, че Украйна едва ли ще се бие с Русия и Беларус, както би искал Западът.

"Украйна никога няма да се бие с нас. Тази война ще продължи най-много три-четири дни. Там няма да има кой да се бие срещу нас", заключи президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков