Ако има пълномащабна военна инвазия на Руската федерация на територията на Украйна, Киев може да падне след 72 часа. 15 000 украински военнослужещи и 4 000 руски военнослужещи могат да загинат. Конгресът на САЩ е обезпокоен, че администрацията на президента Джо Байдън не е реагирала толкова бързо и не е предоставила на украинската държава противовъздушни ракетни системи и реактивни системи за залпов огън, които да защитят страната от руската военна намеса, пише украинското издание “Главред“.

Репортери на Fox News твърдят, че са получили информации от множество източници в Конгреса на САЩ, че началникът на Съвместното командване на началник-щабовете, генерал Марк Мили, е казал на конгресмените на закрити брифинги на 2 и 3 февруари, че Киев може да падне в рамките на 72 часа, ако бъде осъществена пълномащабна руска военна инвазия в Украйна.

Според журналистите няколко конгресмени са загрижени, че администрацията на Джо Байдън не е реагирала толкова бързо на ситуацията и не е предоставила на Киев значителна военна помощ, която да защити Украйна от руската военна намеса. Става дума за доставка на зенитни ракети и реактивни системи за залпов огън.

В отговор на тези опасения представители на Белия дом са заявили, че значителни доставки могат да бъдат използвани като претекст за руска военна инвазия в Украйна.

Освен това се посочва, че САЩ работят за подготовка за сериозна миграционна криза, свързана с възможната поява на бежанци и мигранти. В ЕС се водят и дискусии за мигрантски потоци поради спекулации за възможна поява на бежанци от Украйна в Европа.

Американското издание The Washington Post, позовавайки се на източници от американското разузнаване, пише, че Русия е пред завършване на подготовката за военна инвазия в Украйна. Според техните данни Киев може да падне за 2 дни, като в този случай от страната могат да напуснат до 5 милиона души.

Журналисти, позовавайки се на актуализирани оценки на американската армия и разузнаване, пишат, че ако Руската федерация нападне Украйна, ситуацията може да доведе до смъртта на до 50 000 украинци.

Опасенията на експертите нарастват на фона на факта, че Москва продължава да съсредоточава войски близо до границите на Украйна и Беларус. Причината за евентуална военна инвазия е недоволството на руската държава от желанието на Украйна да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

Твърди се, че руският президент Владимир Путин обмисля откъде Москва да започне военната инвазия в Украйна – от окупирания Крим или от окупираните райони на Донбас.

Изданието припомня, че по-рано агенция Reuters, позовавайки се на официални лица от Съединените щати, публикува материал, че Русия може да предприеме атака срещу Украйна след 15 февруари. Готовността на руските войски за военна интервенция на територията на украинската държава беше оценена на 70%. Германски журналисти подчертаха, че Киев може да бъде превзет до няколко дни. Пълномащабна военна офанзива може да доведе до значителни жертви сред военните и цивилното население на Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков