Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че Кремъл може да замени термина "фалшиви новини“ с "новини на Bloomberg“, след като агенцията погрешно публикува новината за "нападение на Русия срещу Украйна“. Г-н Песков отбеляза, че подобни публикации могат да имат "непоправими последици“. Bloomberg вече се извини за инцидента и обеща разследване, пише руският вестник “Коммерсантъ“.

Говорителят на Кремъл каза, че погрешната публикация на агенцията показва опасността от "агресивните изявления“ от страна на САЩ и западните страни. "Това е прекрасна демонстрация колко опасна е ситуацията, провокирана от безкрайните агресивни изявления, които идват от Вашингтон, от Лондон, от други европейски столици. Това е илюстрация за това какви последствия може да има атмосферата на изключително напрежение, която сега се е развила поради тези агресивни действия на нашите контрагенти в Европа“, смята Дмитрий Песков.

Прессекретарят на президента подчерта, че подобни съобщения "могат да доведат до непоправими последици“. "Но като цяло, разбира се, (след публикацията в) такава сериозна медия като Bloomberg, вероятно ще можем да казваме не фалшиви новини, а новини на Bloomberg, което ще бъде оправдано“, добави Песков.

Съобщението "за атаката на Русия срещу Украйна" се появи на сайта на Bloomberg в първите часове на5 февруари. Това заглавие стоя на сайта на агенцията повече от половин час, преди да бъде свалено. Bloomberg се извини и обясни, че подготвят чернови на заглавия "за различни сценарии".

Превод и редакция: Юлиян Марков