Проектът за газопровод "Северен поток 2“ не е съобразен с политиката на засилено приложение на енергията, която е насочена, наред с други неща, към декарбонизация, каза Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК), цитиран от ТАСС.

"Този проект не отговаря на изискванията на слънчевата политика на Европейския съюз“, каза той на пресконференция по време на посещение в Украйна.

До 2050 г. ЕС планира да стане климатично неутрален (когато нетните емисии са нулеви). За да направи това, ЕС ще трябва да възстанови енергийната си система, като намали зависимостта от петрола и газа. Това ще изисква огромни инвестиции.

По-рано беше съобщено, че решението за сертифициране на оператора на газопровода "Северен поток 2“ едва ли ще бъде взето преди края на юни, тъй като германският регулатор все още чака да получи всички документи, необходими за разглеждане на съответното заявление.

В четвъртък стана известно, че дъщерно дружество на руския Газпром - Nord Stream 2 AG - създаде в Германия свое дъщерно дружество Gas for Europe GmbH със седалище в Шверин.

По-рано бившият вицепремиер на Украйна Владимир Семиноженко изрази мнение, че пускането на нов газопровод е неизбежно и ще се случи "на няколко стъпки“. Междувременно в Европа допуснаха пускането на "Северен поток 2“ да бъде отложено за следващите години.

Освен това Мануела Швезиг, министър-председател на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, се застъпи за бързото сертифициране на Северен поток 2.

Превод и редакция: Иван Христов