"Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев е готов за конструктивни преговори с Москва, но няма да прави отстъпки, цитира думите му руският вестник “Известия“.

"Украйна е готова за конструктивни преговори, но никой няма да окаже натиск върху нас, никой няма да ни принуди да правим нищо, защото Украйна вече направи достатъчно за мира. Сега на ход е Русия“, каза той.

Министърът отбеляза, че е настъпил моментът, в който Русия трябва да направи отстъпки и да спре "военната си ескалация“.

"Нашата цел и говорим откровено за това с нашите партньори, че именно Русия трябва да направи отстъпки, сега е време тя да направи отстъпки и да демонстрира искрен интерес към мира“, каза Кулеба.

Според него изявлението на руското министерство на отбраната за началото на изтеглянето на войските от границата се възприема положително, но Киев все още не вижда това на практика.

"От една страна, всяко съобщение на Русия за изтеглянето на войските само по себе си е положителен сигнал. От друга страна, все още не се знае откъде точно се изтеглят съответните части, до каква степен и по какъв начин това изтегляне допринася за деескалация на ситуацията“, отбеляза Кулеба.

На 28 януари руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия е готова да приеме украинския президент Владимир Зеленски, ако иска да обсъжда двустранните отношения, но не и Донбас. Министърът отбеляза, че ако украинската страна планира да говори за Донбас, тогава тя трябва да се обърне към контактната група, в която според решението на "Нормандския формат“ всички въпроси за урегулирането трябва да се разглеждат директно между Киев и Донецк и Киев и Луганск".

На 19 януари беше съобщено, че президентите на Русия и Украйна са поканени в Турция за обсъждане и разрешаване на различията.

На следващия ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди желанието на Анкара да проведе среща между Путин и Зеленски на нейна територия. Турският лидер отбеляза, че е разстроен от образувалата се "атмосфера на война" между Москва и Киев.

В същия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва би приветствала само ако турските партньори успеят да накарат Киев да изпълни Минските споразумения.

Превод и редакция: Юлиян Марков