Американските сенатори са много близо до постигането на споразумение относно законодателство за санкциониране на Русия заради действията й срещу Украйна, включително някои мерки, които могат да бъдат въведени преди всяка инвазия, заявиха в неделя двамата водещи сенатори, работещи по законопроекта, цитирани от Reuters

Сенаторите Боб Менендес и Джеймс Риш, председателят и висш републиканец в комисията по външни отношения на Сената, заявиха, че ще продължат работата по законопроекта тази седмица.

"Бих го описал така, че сме на гол-линията“, каза Менендес в предаването "Състоянието на съюза“ на CNN, използвайки "на линията на първя ярд“ - препратка към американския футбол, която означава много близо до целта.

"Това, което няма съмнение, е, че има невероятна двупартийна решимост за подкрепа на Украйна, невероятно силна двупартийна решимост да има тежки последици за Русия, ако нахлуе в Украйна, а в някои случаи и за това, което вече е направила“, обясни Менендес.

Някои от тях включват масивни санкции срещу най-значимите руски банки и руския държавен дълг, както и изпращането на повече смъртоносни оръжия на Украйна.

Запитан дали санкциите ще влязат в сила само след пряка инвазия или ще бъдат превантивни, Риш каза: "Мисля, че това е комбинация от двете“.

Превод и редакция: Иван Христов