През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ) в Европа са рекордни за цялото време на наблюдение, започнало през 2011 година, пише вестник "Известия“, цитирайки данни на Gas Infrastructure Europe.

В петък, 28 януари, европейската газопреносна система получи 405 милиона кубически метра втечнен газ. Тази цифра също е рекордна за тази дата. Това е 2,2 пъти повече от средното за последните пет години. Към 28 януари, от началото на месеца, Европа вече е получила 10,44 млрд. куб. м. ВПГ. Това надхвърля рекорда от 2019 г.

Ден по-рано стана известно, че нивото на запасите от газ в подземните хранилища (ПХГ) на страните от ЕС е спаднало до 39,65%. Това е 15,7% под средното за последните пет години.

На 28 януари Financial Times съобщи, че Европейският съюз е започнал да търси нови доставчици на газ, които да заместят Русия в случай, че бъдат наложени санкции срещу Руската федерация. Стана известно също, че САЩ водят преговори с големи енергийни компании по света за евентуално пренасочване на доставките на газ към Европа в случай на руско "нашествие“ в Украйна и прекъсване на доставките.

На 24 януари The Times, позовавайки се на източници от британския кабинет, съобщи за опасенията на властите от намаляване на доставките на газ за Европа в случай на строги санкции срещу Русия. Както каза в същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, страховете на британските власти са "фалшива истерия“. Русия винаги е била "надежден гарант за енергийна сигурност“ за Европа, дори в най-трудните моменти на отношенията, припомни той.

На 18 януари Wintershall Dea, най-голямата германска петролна и газова компания, коментирайки причините за газовата криза в Европа, припомни, че "Газпром“ е бил надежден доставчик на руски газ повече от 30 години. Един от основните фактори, повлияли на газовата криза в Европа, е ръстът на търсенето на ВПГ в Азия, отбелязват от компанията.

В западните медии многократно се появяват статии за предполагаемо възможната руска инвазия в Украйна. На този фон американските депутати призовават за по-строги санкции срещу Москва. Русия многократно отхвърля съобщенията за предполагаема възможна инвазия в Украйна, припомня "Известия“.

Превод и редакция: Иван Христов