Европа трябва да диверсифицира своите енергийни доставки, заяви генералният секретар на НАТО в неделя, докато Великобритания предупреди, че е "много вероятно“ Русия, основен доставчик на природен газ, да иска да нахлуе в Украйна, съобщава Reuters.

Както отбелязва агенцията, Русия е концентрирала около 120 000 войници близо до съседа си и поиска от Алианса да изтегли войските и ракетите със среден обсег от Източна Европа и да заяви, че Украйна, бивша съветска държава, никога няма да се присъедини към НАТО.

Москва отрича какъвто и да е план за нахлуване, като в неделя поиска от НАТО да изясни дали възнамерява да изпълни ключовите си ангажименти в сферата на сигурността. По-рано Русия обяви, че отговорът на Алианса на исканията му не е отишъл достатъчно далеч.

"Ако не възнамеряват да го направят, тогава трябва да обяснят защо“, каза руският външен министър Сергей Лавров по държавната телевизия. "Това ще бъде ключов въпрос при определянето на нашите бъдещи предложения“.

Съединените щати заявиха, че чакат отговор от Русия. НАТО няма да се оттегли от Източна Европа или да обяви, че се отказва от присъединяване на Украйна, но е готов да обсъди теми като контрол на въоръженията и мерки за изграждане на доверие.

Вашингтон прекара седмици в опити да изгради споразумение с европейските партньори за силен пакет от санкции, ако Русия нападне Украйна. Но въпросът предизвиква разделение, като Германия призовава за "благоразумие“.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от своите доставки на газ и всяко прекъсване би изострило съществуваща енергийна криза, причинена от недостиг.

"Загрижени сме за енергийната ситуация в Европа, защото демонстрира уязвимостта да бъдем твърде зависими от един доставчик на природен газ и това е причината съюзниците от НАТО да са съгласни, че трябва да работим и да се съсредоточим върху диверсификацията на доставките“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Великобритания обяви в неделя, че ще разшири обхвата на своите възможни санкции в законодателството тази седмица, като възпираща мярка за руския президент Владимир Путин.

"Смятаме, че е много вероятно той да иска да нахлуе в Украйна. Ето защо правим всичко възможно чрез възпиране и дипломация, за да го подтикнем да се откаже“, каза външният министър Лиз Тръс пред телевизия BBC.

Тръс, която трябва да посети и Украйна, и Русия през следващите две седмици, заяви още пред Sky News, че законодателството ще позволи на Великобритания да порази много по-голямо разнообразие от цели, "така че не може да има никой, който да мисли, че ще бъде имунизиран срещу тези санкции“.

Попитана дали новите правомощия могат да включват възможността за изземване на собственост на руските олигарси в Лондон, Тръс посочи: "Всичко е на масата“.

Центърът за американски прогрес, мозъчен тръст от САЩ, смята, че Великобритания ще се изправи пред трудно предизвикателство, ако поиска да изпълни заканата си да удари богатите руснаци с връзки с Кремъл от Лондон предвид тесните връзки "между руските пари и управляващата консервативна партия на Обединеното кралство, пресата и нейната индустрия за недвижими имоти и финансова индустрия“.

Запитана за това, Тръс каза: "Тук има реална заплаха за свободата и демокрацията в Европа. И това е по-важно от краткосрочните икономически печалби, както за Обединеното кралство, така и за нашите европейски съюзници“.

Администрацията на Байдън планира да пощади обикновените руснаци от тежестта на американския експортен контрол, ако Русия нахлуе в Украйна, и да се съсредоточи върху индустриалните сектори, заяви служител на Белия дом в събота. Висш търговски служител каза по-рано, че "ключови хора“ ще бъдат изправени пред "масивни санкции“.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да говори с Путин по телефона следващата седмица. Засилвайки дипломатическите усилия, след като беше изправен пред критики, че не е направил достатъчно, той каза, че е наредил на военните да се подготвят, за да помогнат за укрепването на границите на източноевропейските страни-членки на НАТО.

Столтенберг отново потвърди, че НАТО няма планове за разполагане на войски в Украйна, която не е членка на НАТО, в случай на руска инвазия, добавяйки, че "ние се фокусираме върху предоставянето на подкрепа“.

Джонсън също заяви в неделя, че картината на границата на Украйна с Русия е "все по-тревожна“.

"Продължавам да призовавам Русия да се включи в преговори и да избегне безразсъдна и катастрофална инвазия“, написа той в "Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов