Украйна вече страда икономически заради паниката заради предполагаемо влошаване на ситуацията в страната, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от руското издание "Взгляд“.

"Вече страдаме икономически и отслабваме заради паниката, която се разпространява в обществото“, обясни първият дипломат на Киев.

Според него пазарите и хората трябва да разберат, че Киев и неговите партньори работят за предотвратяване на "най-лошия сценарий“.

Кулеба добави, че някои западни съюзници поради "липса на политическа воля“ не помагат на Украйна толкова активно, колкото биха могли. Министърът обаче се въздържа от назоваване на конкретни държави.

По-рано беше съобщено, че постоянните изявления за "руска инвазия“ са довели до това, че Украйна е на ръба на финансов колапс. Президентът на страната Владимир Зеленски каза, че след стартирането на информационната истерия по въпроса от Украйна са изтеглени 12,5 милиарда долара. Украйна не може да се справи с подобни предизвикателства, националната валута се стабилизира от държавните резерви, така че това излиза много скъпо за Украйна.

В петък украинският политолог Андрий Золотарев заяви пред "Взгляд“, че Киев и Съединените щати играят дълго време на "руската военна заплаха“, но сега условията за Украйна са се влошили фундаментално.

Анализаторът посочи, че разпалвайки военна истерия, САЩ принуждават Киев да спазва Минските споразумения, които могат да се превърнат в обща допирна точка между позициите на Москва и Вашингтон в настоящия диалог по сигурността. В същото време Западът обещава финансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро, а кабинетът на президента на Украйна казва, че не по-малко от 3,5 милиарда евро ще спасят страната от колапс - "и това също показва разединението на позициите на Киев и Съединените щати, Зеленски вече няма да може да монетизира "руската заплаха“.

В петък сутринта CNN цитира висш украински служител, който каза, че телефонният разговор между президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Владимир Зеленски "не мина много добре“, до голяма степен поради разногласия относно "нивото на заплаха“ от руската атака.

Превод и редакция: Иван Христов