Русия по никакъв начин не заплашва Украйна и всички твърдения на САЩ за евентуална инвазия са нелепи, каза Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия. Той смята, че Западът преследва собствените си егоистични стремежи, обвинявайки Русия, че иска война, пише вестник "Коммерсанть“.

"В момента казват, че Русия заплашва Украйна. Пълни глупости! Няма заплаха“, каза Патрушев. "Американските власти казват, че има заплаха и са готови да се бият, предоставяйки оръжие, до последния украинец“.

Николай Патрушев каза, че Русия няма нужда от война. "Тези, които го налагат, особено от Запада, преследват егоистичните си измислици“, каза секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

Съединените щати смятат, че Русия има военен потенциал да действа срещу Украйна. В същото време Пентагонът приема, че Москва не е взела окончателно решение за използването на сили срещу Киев. Владимир Зеленски е недоволен от изявленията за неизбежността на войната. Според американските медии офисът на украинския президент се опасява, че САЩ умишлено преувеличават руската заплаха, за да сключат споразумения с Русия. Русия отрича плановете за нападение на Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов