Съединените щати могат, за своя собствена изгода, да предадат онези, с които са били приятели и сътрудници. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на програмата "Воскресное время“ по руския Първи канал.

"Вашингтон в действията си на международната арена е прагматичен, някъде утилитарен. Когато на Съединените щати им изглежда, че нещо отговаря на техните интереси, те могат до известна степен да предадат тези, с които са били приятели и са си сътрудничили и които са обезпечавали позициите им в различни региони на света“, каза той.

В тази връзка Лавров припомни бившия египетски президент Хосни Мубарак. "Вашингтон не си мръдна пръста, когато беше арестуван“, подчерта министърът. "Въпреки че не избяга никъде, той остана в Египет, след като напусна поста си. Дълго време го въртяха по съдилищата в клетка“.

"Вижте какво се случи в Афганистан. Има много примери, когато американците са се ръководили единствено от своите прагматични, по-народному, егоистични интереси“, отбеляза руският външен министър.

Превод и редакция: Иван Христов