Посолството на САЩ отново призова своите граждани да напуснат Украйна и публикува пътна карта със списък на страните, в които може да се отиде от Украйна. Това се казва в съобщението на сайта на американското посолство, предава ТАСС.

"Ситуацията със сигурността в Украйна остава непредвидима поради нарастващите заплахи от руски военни действия и може да се влоши без предупреждение. Гражданите на САЩ в Украйна трябва да обмислят да напуснат сега, използвайки търговски или други частни превозни средства. Вижте информацията, какво може и не може да направи Държавния департамент в условията на криза“, отбелязват от посолството.

Пътищата за евакуация са публикувани по-долу. Отпътувания се предлагат през Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова. В същото време се отбелязва, че е невъзможно да се пътува през територията на Приднестровието. Отбелязва се обаче, че посолството на САЩ в Киев остава отворено. "Департаментът моли всички граждани на САЩ в Украйна да попълнят онлайн формуляр, за да можем да се свържем с вас. Това е особено важно, ако планирате да останете в Украйна. И накрая, както беше отбелязано в предишната ни публикация, търговски полети са налични от международните летища на Украйна “, се казва в съобщението.

По-рано, в допълнение към Съединените щати, обявиха евакуацията на някои от техните дипломати и техните семейства Австралия, Великобритания, Германия, Канада и Япония. Украинските власти смятат подобно решение за преждевременно и не виждат реална причина за това. Украинският външен министър Дмитро Кулеба смята, че това са "тънкости на сложна дипломатическа игра“. Президентът Владимир Зеленски каза, че евакуацията на дипломати на редица страни от Украйна все още не означава неизбежна ескалация на ситуацията в страната. Той дори проведе специална среща с ръководителите на дипломатически мисии на чужди държави и международни организации, акредитирани в Украйна, и ги призова да не напускат страната. Зеленски каза, че вдигането на тревога нанася не по-малко загуби на Украйна, отколкото военните операции.

Превод и редакция: Иван Христов