Потоците на газ от терминалите за втечнен природен газ към европейската газопреносна система през януари 2022 г. поставиха рекорд за този месец от 2011 г., показват данните на Gas Infrastructure Europe.

Постъпленията на втечнен газ от терминалите на 28 януари възлизат на 405 милиона кубически метра, което е рекорден показател за тази дата и 2,2 пъти повече от средното за последните пет години.

Общо към 28 януари, от началото на месеца, потокът на регазифициран ВПГ в европейската газотранспортна мрежа (ГТМ) вече възлиза на 10,44 милиарда кубически метра. По този начин, предсрочно три дни преди края на януари, доставките на ВПГ за Европа актуализираха рекорда от януари 2019 г. След това, приблизително на 30 януари, падна и абсолютният рекорд за постъпления на газ от ВПГ терминали в ГТМ на Европа от ноември 2019 г. (малко повече от 11 милиарда кубически метра).

Капацитетите за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му пренасяне в тръбопроводите в Европа вече са натоварени на 67,4% от максимума.

Запасите на европейските резервоари за съхранение на втечнен газ също са доста високи за края на януари - 5% над средното за пет години. The Wall Street Journal съобщи, че повече от две дузини танкери, превозващи втечнен природен газ, се насочват от САЩ към Европа - това може да даде нов тласък на ръста на запасите от ВПГ в Стария свят в близко бъдеще.

Нивото на запасите от газ в подземните хранилища в Европа спадна до 39,22% предния ден, което е с 15,6 процентни пункта по-ниско от средното за тази дата през последните пет години. Сега в европейските складове има около 42,34 милиарда кубически метра газ - с 15,7 млрд. куб.м. по-малко от 2021 г.

Превод и редакция: Иван Христов