Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер смята, че сдържаната позиция на германските власти по украинската криза е довела до загуба на репутация и доверие в Германия от редица партньори.

В интервю за DPA, публикувано в неделя, Ишингер изрази мнение, че "непохватността“ на германските власти по въпроса за доставките на оръжие за Украйна и позицията по газопровода "Северен поток 2“ са накарали САЩ и други съюзници сега да видят Германия "в лоша светлина“. "Германия вече загуби доверието на редица партньори или има опасност да го загуби“, смята ръководителят на Мюнхенската конференция. В същото време Ишингер отбеляза, че всичко, което беше казано за Германия във Вашингтон, Брюксел и Киев, както и написано в международната преса през последните няколко дни, предизвиква у него "страх и безпокойство“.

"Имаше някои неловкости. Не мисля, че е непоправимо. Щетата на репутацията обаче вече е нанесена“, подчерта той. В този контекст Ишингер твърди, че сдържаната позиция на германските власти играе в полза на Русия. "Разбира се, колебанията на различни германски политици със сигурност бяха забелязани в Москва“, каза той.

Причината за тази ситуация в Германия в момента според Ишингер е свързана между другото и с позицията на федералните власти по отношение на "Северен поток 2“. По-специално той смята, че проектът е "трън в окото“ на външната политика на Германия. Освен това Ишингер разкритикува решението, което все още не е взето от властите, относно прехвърлянето от Естония в Киев на 122-мм гаубици D-30, произведени в ГДР. "Нека оставим на естонците да решат“, заключи ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността.

По-рано Der Spiegel съобщи, че САЩ започват да гледат на Германия като на "ненадежден партньор“ поради сдържаната позиция на германските власти по отношение на украинската криза. Такава оценка се съдържа в поверително писмо от германския посланик в САЩ Емили Хабер, което тя изпрати до германското външно министерство. Хабер написа, че не само медиите, но и Конгресът на САЩ виждат Берлин като пречка, когато става дума за санкции. Освен това, както посочва изданието, друга причина за разочарованието на американската администрация е отказът на Берлин да доставя оръжие на Украйна.

Германските власти се противопоставят на предоставянето на смъртоносни оръжия на Украйна, това многократно е подчертавано както от канцлера Олаф Шолц, така и от външния министър Аналена Бербок. В същото време Берлин е подложен на силен натиск от партньорите от ЕС, преди всичко Полша и балтийските страни, и САЩ, които изискват "ясни сигнали“ от германското правителство в посока Москва. Някои представители на Украйна дори обвиниха Германия в "предателство на приятели“.

Превод и редакция: Иван Христов