Съединените щати са готови да намалят мащаба на редица учения в Европа, ако Русия отвърне на реципрочна основа. Това заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби в интервю с американската журналистка Грета ван Състърн, което ще бъде показано в неделя. Откъси от този разговор публикува американския вестник The Hill

Кърби коментира преговорите с Русия по предложенията на Москва за гаранции за сигурност. "Когато започнахме тези разговори с него (руския президент Владимир Путин - бел. ред. ), ние бяхме готови да предложим нещо, ако Русия отговори със същото. Например, да намалим, може би, размера и обхвата на някои от нашите учения на континента, но това ще изисква реципрочност от Русия. Те (Русия) не желаеха да го направят", каза той. "Така че, отново, ние не затваряме вратата за преговори. Държавният департамент даде да се разбере, че все още има място за това , но трябва да погледнем до какво ще доведе ."

Говорителят добави, че по подобни предложения Вашингтон е готов да работи с Москва, но не е съгласен да се приеме забарана за влизането на Украйна в НАТО. "Владимир Путин не може да налага вето дали дадена страна се присъединява към НАТО или да кандидатства за членство в която организация иска. Не е право на Владимир Путин да решава, че нейният суверенитет може да бъде нарушен толкова лесно. Следователно очевидно има определени принципи, според които ние не планираме да правим компромис,“, добави Кърби. Той заявява, че Русия "продължава да натрупва сили на границата с Украйна и около нея, както и в Беларус".

Превод и редакция: Юлиян Марков