Дебатът този уикенд в гръцкия парламент относно внесения вот на недоверие от основната опозиционна фракция СИРИЗА срещу правителството заради несправянето му със силната снежна буря по-рано през седмицата, се разглежда от премиера Кириакос Мицотакис и неговите помощници като възможност за открита дискусия "за всичко“ което в крайна сметка ще има обратен ефект срещу неговите политически опоненти, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Правителството няма да падне, тъй като управляващата "Нова демокрация“ има стабилно мнозинство от 157 места в 300-членния парламент. За да мине вота той трябва да бъде подкрепен от 151 депутати, което няма кака да се случи.

Очаква се дебатът да даде на Мицотакис шанса, според източници на Kathimerini, да подчертае всичко, което правителството е направило през двете години и половина, през които е на власт, и да го сравни с направеното от СИРИЗА, когато е била на власт..

Същите източници настояват, че въпреки индивидуалните грешки, допуснати при справянето с неотдавнашното лошо време, голямата картина несъмнено е в полза на правителството.

Крайната цел на премиера е до провеждането на изборите избирателите да останат пред ясната дилема да избират между него и Алексис Ципрас.

В сряда Мицотакис поднесе "лично и искрено извинение“ на хилядите шофьори, останали блокирани по главните пътища в Атина, както и за прекъсванията на тока в много райони, като същевременно обвини частната компания, управляваща пътната магистрала, където шофьорите бяха блокирани.

Нещо повече, по време на редовното си посещение вчера при президента Катерина Сакеларопулу, той каза, че правителството трябва да се поучи от грешките си и да подобри действията си.

В същото време той защити направеното в гражданската защита през последните 30 месеца, като каза, че "ние сме положили основите, за да имаме процедурите, оборудването и обучението, за да сме готови да посрещнем всяко неочаквано събитие не без значение колко интензивно е то".

Превод и редакция: Юлиян Марков