От пресслужбата на Западния военен окръг на Руската федерация съобщиха, че планираната проверка на бойната готовност е приключила. Войските и самолетите се завръщат в своите бази, пише украинското издание “Главред“..

"Всички задачи, които стоят пред войските в рамките на проверката на бойната готовност, са завършени в пълен обем. Продължаваме планираните учебно-бойни дейности на полигоните", съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг.

По данни на Щаба на окръга в пунктовете на постоянното си дислоциране пристигат бригади за свръзка, предни отряди на инженерни части, както и войски за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ).

Самолетите, участващи в проверката, също са се върнали в базовите си летища“, съобщиха от пресслужбата.

Те допълниха, че при завръщането им е организирана поддръжка и ремонт на въоръжението и бойната техника - попълват се необходимите запаси от горива и смазочни материали, ракети и боеприпаси, изразходвани по време на тактическите учения.

Както съобщи "Главред“, на 19 януари журналисти от CNN, позовавайки се на Министерството на отбраната на Украйна, съобщиха, че Русия завършва концентрацията на войски близо до границите на Украйна и вече събрала над 127 000 около украинските граници. Министерството на отбраната призна, че руснаците могат да предприемат ракетни атаки срещу стратегически важни цели.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към хората и ги призова да не се паникьосват. Той припомни, че ситуацията остава сложна от 2014 г. насам. Рискът от военна инвазия на Русия не се е увеличил, но има повече "шум“. Президентът увери, че държавата работи за мирно уреждане на конфликта, като обаче уточни, че трябва да има и готовност за защита на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков