Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза, че той и неговият колега от Германия Аналена Бербок ще посетят Украйна на 7 и 8 февруари, предава TACC.

"Заедно с Аналена Бeрбок ще пътувам до Украйна на 7 и 8 февруари“, написа в "Туитър“ френският министър. Льо Дриан обяви намерението си да посети Украйна в близко бъдеще след неформалната среща на външните министри на ЕС, която се проведе в средата на януари в Брест, Франция.

"Днес уверих (украинския външен министър) Дмитро Кулеба в нашата пълна подкрепа и солидарност с Украйна. Ще продължим усилията си, включително в рамките на "Нормандския формат,“ за деескалация на напрежението“, подчерта Льо Дриан.

В петък вечерта френският президент Еманюел Макрон обсъди по телефона работата в "Нормандския формат“ с украинския лидер Владимир Зеленски. Няколко часа по-рано, според Елисейския дворец, Макрон е провел разговори с руския президент Владимир Путин. От администрацията на френския лидер посочиха, че президентите на двете страни по време на телефонен разговор са се договорили за необходимостта от деескалация на напрежението около Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков