"Правителството да се занимава с реалните проблеми на хората, а не толкова с изчегъртване и кадрови решения. Управляващите да се заемат спешно с проблемите на болниците, общините, манастирите и всички обществени организации, които са на небитов ток.“ Това заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

Той подчерта, че повече от 40% от разходите на общинските болници отиват за високите сметки.

"Трябва да се действа бързо, не да говорят, че трябва да сменят членовете на КЕВР.“ - подчерта Адемов. По думите му управляващите оставят впечатлението, че искат да наложат волята си върху независимата институция, каквато е КЕВР.

Депутатът допълни, че увеличението на минималния осигурителен доход ще засегне малкия и среден бизнес, които са най-пострадали от кризата.

Според Адемов действията на управляващите не помагат за разрешаването на проблемите, предизвикани от кризите у нас, тъй като се набелязват мерки, чието изпълнение изисква време, а хората имат нужда от спешна реакция на натрупаните проблеми.

"БСП е носител на социалния вектор в управлението и очакванията са социалната защита да е по-висока отколкото при ГЕРБ, но това не можем да го видим при заложения бюджет.“ - изтъкна Адемов.

По думите му не е ясно дали управляващите ще успеят да усвоят заложените инвестиционни разходи от 8 млрд. лева, с които разчитат да компенсират високите цени на енергоносителите, тъй като няма изготвени проекти за тях.

Адемов напомни, че през 2024 България цели да влезе в еврозоната, а там критериите за дефицит са значително по-ниски.

"България във вътрешен план трябва да си свърши работата. При тези макроикономически показатели трудно можем да говорим за стабилен преход към еврозоната“ - изтъкна той.

Хасан Адемов заяви още, че управляващите са заложили голямо увеличение на разходите за пенсии, но ефектът от него няма да се усети значително от пенсионерите.

Той разкритикува правителството, че не се е погрижило предварително всички пенсионери да запазят доходите си от пенсиите и добавките от миналата година след намалението на ковид добавката и преизчисляването на пенсиите, а сега се налага да ги компенсира със задна дата.